Razočaran izbornim rezultatima: Velimir Srića napustio HSLS

"SMATRAM moralno ispravnim dati neopozivu ostavku na sve funkcije u stranci. Dvadeset mjeseci intenzivnog političkog rada ostavilo je trag na mojoj profesionalnoj karijeri i obitelji. Došlo je vrijeme za odmor i okretanje drugim, predugo zapostavljenim izazovima", napisao je na svom Facebook profilu Velimir Srića predsjednik zagrebačkog HSLS-a i nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici na nedavno održanim izborima.

Podigli broj glasova, ali nedovoljno za izborni prag

Srića je zapravo javnosti objasnio svoje razloge napuštanja HSLS-a, a razvidno je njegovo razočaranje izbornim rezultatima stranke.

"Kad sam pred dvadeset mjeseci ušao u HSLS, ankete su pokazivale podršku birača od 1,2 posto. Na ovim izborima ostvarili smo 3,8 posto na nacionalnoj razini, a preko 4,75 posto u gradu Zagrebu. Ipak, nitko od nas nije prešao izborni prag i to treba smatrati neuspjehom. Usprkos dobrom programu nismo uvjerili dovoljan broj birača da smo se promijenili, riješili tereta prošlosti i krenuli putem novog, drukčijeg HSLS-a. Radili smo naporno, trudili se, ali je uspjeh izostao", napisao je Srića dodajući kako su glavni uzroci lošeg rezultata teret nasljeđa i nedovoljno jasne poruke, zbog čega je HSLS bilo teško razlikovati od ostalih.

Sitno politikanstvo, zakulisne igrice...

Srića kaže da nisu uspjeli pokrenuti "puni kreativni potencijal članstva" iako je toj stranci u zadnje dvije godine pristupilo mnoštvo sjajnih ljudi. Isto tako navodi se neuspjeh jer se nije uspjelo stvoriti novi HSLS.

"Stare navike, vrijednosti i običaji bili su prejaki uteg oko vrata u tim nastojanjima. Posebno pritom mislim na sitno politikantstvo, zakulisne igrice, borbu za ostvarenje individualnih ambicija na račun zajedničkog uspjeha te tradicionalnu slabost liberala, sveopće pametovanje i kritiku kad se raspravlja, a sveopću apstinenciju i pasivnost kad treba raditi", navodi Srića u svom obrazloženju.

Najbolji izborni rezultat HSLS-a u Zagrebu

Kako je napisao u jednom dijelu svog obrazloženja "u zraku se osjećalo da se opet nosi žuto" kao i da se ima što ponuditi gradskoj političkoj sceni.

"Šteta što nismo tu energiju pretvorili u dovoljan broj glasova. Dokazalo se da je dugogodišnje trendove teško promijeniti. Iako je ovo najbolji izborni rezultat HSLS-a u Zagrebu u zadnjem desetljeću, ja sam njime duboko nezadovoljan. Povijesna prigoda za povratak na političku scenu kao istinska alternativa Ljevici i Desnici nije iskorištena", zaključuje na kraju Srića.

Pročitajte više