Razvod u Hrvatskoj pet puta skuplji od vjenčanja

HRVATI godišnje potroše više na razvode nego na vjenčanja, pokazuju statistike koje su u prvi mah začuđujuće. Ali, činjenice, odnosno cijene pokazuju da je tako: sklapanje građanskog braka stoji 350 kuna a obred sklapanja u crkvi oko 600 kuna, dok razvod u najjeftinijoj verziji stoji oko 3000 kuna.

U jednoj se godini prosječno vjenča oko 22,5 tisuća parova, a razvrgne oko pet tisuća brakova. Vjenčanja godišnje koštaju u najskupljoj varijanti 13,5 milijuna kuna, a razvodi u najjeftinijoj varijanti, kada je razvod sporazuman, oko 15 milijuna kuna, piše Business.hr. Naravno, u navedene troškove vjenčanja nisu uračunati troškovi svadbenih svečanosti, koje za stotinjak uzvanika stoje oko 10 tisuća eura.

Sklapanje braka u crkvi koje vrijedi i po svjetovnim zakonima stoji 610 kuna. Za prijavu sklapanja braka treba platiti 100 kuna, za tri potrebne potvrde po 20 kuna, krsni list 50 kuna, za izvadak iz matične knjige rođenih dva puta po 25 kuna, za tzv. slobodni list za ženika 50 kuna te za obred vjenčanja 300 kuna.

Građansko vjenčanje znatno je jeftinije i košta oko 350 kuna (prijava sklapanja braka 100 kuna, čin sklapanja braka 200 kuna te izvadak iz matice rođenih 2 puta po 25 kuna).

Ovaj iznos se povećava ako se mladenci odluče vjenčati izvan ustaljene procedure. Naime, novi
Obiteljski zakon pruža mogućnost sklapanja građanskog braka i izvan službenih prostorija što se dodatno plaća. Za vjenčanje na mjestu udaljenom 10 km od sjedišta matičnog ureda plaća se naknada od 10% bruto plaće po zaposleniku u RH , a preko 10 km - 20% iste osnovice.

Dodatno se plaćaju i posebni termini. 10% više plaća se za termine u vremenu od 8 do 16 sati, 20% za termin od 16 do 20 sati, dok za vjenčanja u vremenu od 20 do 22 sata treba platiti 30% više. Iznos se povećava za 100% ako se termin vjenčanja zakaže nedjeljom ili blagdanom.

Troškovi razvoda puno su veći. U slučaju kada je raskid braka sporazuman i onda kada jedna strana pokreće brakorazvodnu parnicu potrebno je pokrenuti tužbu što stoji 500 kuna, a odgovor na tužbu dodatnih 500 kuna.

U najboljem slučaju, kada se obadvije strane usuglase, zakazuje se sudsko ročište što stoji  500 kuna plus još toliko sudskih troškova. Brzi i jednostavi raskidi braka, ako ih se tako uopće može nazvati, vrlo su rijetki i stoje gotovo 3000 kuna.

B.I.

Pročitajte više