Razvoj hrvatskog zdravstva: Biomedicinski centar na Šalati

U SKLOPU projekta razvoja hrvatskog zdravstva do 2010. godine, koji je nedavno prihvatila Vlada, kao poseban projekt predviđeno je osnivanje Biomedicinskog centra na Šalati, gdje bi na jednom mjestu bili smješteni Medicinski i Stomatološki fakultet, te Viša zdravstvena škola.

Biomedicinski centar osnovao bi se nakon preseljenja sadašnje tri klinike KBC-a Zagreb sa Šalate na Rebro gdje bi se, prema planovima dogradnje KBC-a, do 2005. na jednoj lokaciji objedinile s ostalim klinikama te najveće zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

Dekan Medicinskog fakulteta Boris Labar rekao je Hini da će za desetak dana biti predstavljen izvedbeni projekt budućeg Biomedicinskog centra te potpisan sporazum između Medicinskog i Stomatološkog fakulteta i Više zdravstvene škole o suradnji.

Izvedbeni projekt, koji se izrađuje na Arhitektonskom fakultetu, predviđa potrebne dogradnje i adaptacije postojećih zgrada.

Troškovi projekta još nisu utvrđeni, ali bi u cjelokupnu financijsku konstrukciju ušao i prihod od raspolaganja sadašnjim zgradama Stomatološkog fakulteta i Više zdravstvene škole.

U građevinskom dijelu bio bi proširen Dekanat Medicinskog fakulteta, adaptirana zgrada za Stomatološki fakultet, te izgrađen posebni objekt s restoranom i sportsko-rekreacijskim centrom za studente.

U sklopu Biomedicinskog centra na Šalati trebali bi, ističe Labar, samostalno stručno djelovati Nacionalni centar za kardiovaskularne bolesti, Regionalni centar za klinička ispitivanja lijekova, Centar za osteoporozu, Institut za istraživanje mozga i Centar za funkcionalnu genomiku.

Pročitajte više