Reakcija bolnice u Bistri: "Ovakve fotografije mogu se snimiti svaki dan"

Foto: Index

INDEX je danas objavio uznemirujuće fotografije snimljene u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. 

>> UZNEMIRUJUĆE U bolnici u Bistri teško bolesna djeca leže u fekalijama

U toj se bolnici trajno liječi 107 djece koja boluju od neizlječivih bolesti ili bolesti kojima je dugotrajan tijek liječenja, a 70 posto njih nema roditeljsku skrb. U bolnici je zaposleno 107 djelatnika, od kojih su 46 medicinske sestre, 17 njegovatelji, petero liječnici, četvero defektolozi i šestero fizioterapeuti, a ostalo je nezdravstveno osoblje.

Fotografije iz bolnice pokazuju da su djeca koja se ondje liječe zapuštena, da su im pelene pune fekalija i da leže na potrganim madracima, često pomokrenim. Na fotografijama se vidi i kako po rukama i licu djeca imaju osušene fekalije.

Nakon što smo ravnatelju bolnice Renatu Mittermayeru poslali upit vezan za navode koje smo dobili o zapuštanju djece, umjesto odgovora nas je pozvao da posjetimo bolnicu, što smo i učinili. Ravnatelj nas je proveo kroz sve sobe i sve je djelovalo u redu. Djeca su bila čista, kao i njihovi kreveti. No nakon obilaska smo razgovarali s ravnateljem i pomoćnikom za sestrinstvo Željkom Babićem te smo im pokazali fotografije koje smo dobili.

Babićeva prva reakcija bila je da se nešto takvo može snimiti svako jutro kad dijete ima stolicu, dok je ravnateljeva prva reakcija na fotografije glasila: "Da, dobro, dobro, dobro, dobro. Ne znam tko je to snimio, to se može samo ujutro kad se previja djecu, vidjeli ste stanje u bolnici, možete svaki dan doći. Ovo je kazneno djelo tko je snimao neovlašteno. Ne znam za te slike."

Mittermayer nam je pak rekao da su davali opomene djelatnicima koji nisu izvršavali svoj posao te da je prijava za propuste u radu bilo dosta kad je on došao na čelo bolnice (op.a. 2014.), a da ih je sad manje.

Pitali smo ga o kakvim se propustima radilo.

"Izbivanje iz sobe, da dijete nije pod nadzorom, možda odlazak previše van na pauze. Određene situacije kad se dogodilo nešto možda ovakvog tipa, ali ovo je namjerno inscenirano", rekao je Mittermayer, navodeći kako su pak ove fotografije koje smo mu pokazali tendenciozno snimane i da se radi o podmetanju te dodao da se prije svega njihova djeca ne smiju snimati i da je to za osudu.

Nakon što je ravnatelj Indexu priznao da se "ovakve stvari mogu dogoditi", iz bolnice su poslali priopćenje u kojem reagiraju na objavu.

Ravnatelj najavljuje kaznenu prijavu

"Bolnica Bistra skrbi o 107 djece iz cijele Hrvatske s najtežim oboljenjima i dijagnozama o kojima skrbi 109 djelatnika.

Ovakve zlonamjerne fotografije mogu se snimit svaki dan prilikom presvlačenja djece koja su nepokretna ili polupokretna s teškim oboljenjima. Tendencioznim fotografijama se diskreditira rad svih brižnih zaposlenika koji predano rade ovakav iznimno zahtjevan posao, kao i mnogobrojnih volontera koji u Bistru dolaze iz svih krajeva svijeta. Jeli se itko zapitao kako to da roditelji djece ili više od 11 tisuća volontera koji su prošli kroz ovu Bolnicu nikada nisu došli do ovako zlonamjernih zaključaka o brizi za naše korisnike?

Oštro osuđujem počinitelja ovog kaznenog djela koji je neovlašteno i protuzakonito fotografirao teško  bolesnu i nepokretnu djecu. O kakvoj se osobi radi najbolje potvrđuje fotografija našeg polupokretnog štićenika koji visi s kreveta, a osoba ga fotografira umjesto da mu trenutačno pomogne što nalaže medicinska struka i čovječnost. 

Osobno pozivam inspekciju Ministarstva zdravstva da detaljnim pregledom naših korisnika, utvrdi kako se uistinu radi u našoj bolnici. Ukoliko se bolesnik sustavno zanemaruje i ostavlja u nehigijenskim uvjetima to se vrlo lako može utvrditi. Također, inspekciji ćemo dati na uvid video snimke svih soba u kojoj borave djeca kako bi se utvrdila kvaliteta njege", izjavio je ravnatelj Mittermayer naglasivši kako će bolnica podići kaznenu prijavu protiv anonimnog počinitelja.

Reagirali i volonteri

Iz bolnice kažu kako su povrijeđeni i članovi Udruge roditelja djece i volontere te prenose njihovu izjavu:

"Vezano uz članak u kojem je objavljeno kako u Bistri djeca "plivaju" u fekalijama, kao majka koja kontinuirano i često posjećuje svoje dijete, mogu reci da su to neistine!", izjavila je Davorka Plukavec, majka djeteta štićenika bolnice.

"Ostao sam bez riječi kad sam vidio članak na portalu Index o bolnici u Gornjoj Bistri. Dolazim u ovu bolnicu 21 godinu s volonterima iz svoje Udruge „Ilgiardinodelle rose blu“ ( Vrt plavih ruža). Svaki dan smo prisutni u bolnici i pomažemo djelatnicima u radu s djecom koju volimo kao našu braću i sestre. Zadnjih godina bolnica puno radi na čistoći i higijeni, a djeca su voljena i čuvana od cijelog osoblja. Djeca se kupaju svaki dan prijepodne i naši volonteri često pomažu u ovom poslu. Jasno je da se djeca pokakaju i popiške, ali se presvlače i kupaju stalno", izjavio je Don Ermanno d'Onofrio, voditelj udruge.

Po objavi članka, kažu, bolnica je primila dopis volonterke Veronike Kevilj koja se stavila na raspolaganje kao svjedokinja njegove neistinitosti. "Sram bi me bilo šutjeti na ovakve objede", istaknula je Kevilj. 

Pročitajte više