Reakcija "Interfilma" na Polimčev komentar u "Jutarnjem listu" o nagradi filmu "Svjedoci" na festivalu u Jeruzalemu

"INTERFILM ZAGREB" danas je odbacio tvrdnje novinara Nenada Polimca, objavljene u današnjem "Jutarnjem listu", da film "Svjedoci" redatelja Vinka Brešana na međunarodnom filmskom festivalu u Jeruzalemu nije osvojio nagradu za najbolji film.

"Interfilm" je dostavio Hini preslike potvrde i dokumenta Filmskoga festivala u Jeruzalemu kojim ih obavještavaju o nagradi filmu "Svjedoci" u međunarodnoj konkurenciji.

Brešanov film "Svjedoci" osvojio je nagradu "THE WIM VAN LEER AWARD" za najbolji igrani fim, izvijestila je u kolovozu u kraćem pismu Brešana direktorica toga festivala Lia van Leer.

Producent Ivan Maloča je, ocijenivši kako je u tekstu "Svjedoci nisu dobili Grand prix", novinar Polimac iznio više sumnja u točnost podataka koje je "Interfilm" dostavio Hini, ali i Jutarnjem listu, izrazio žaljenje što autor prije nego je napisao komentar nije kontaktirao s "Interfilmom" kako bi provjerio istinitost podataka.

Po Maločinim riječima "Interfilm" je o nagradi 21. jeruzalemskoga filmskoga festivala, održana u prvoj polovici srpnja, obaviješten 16. kolovoza te isti dan o tome obavijestio Hinu i "Jutarnji list".

Osvrnuvši se na Polimčevu tvrdnju da Europska filmska akademija (EFA) još nije objavila kojih je 40 filmova "proglasila najboljim u ovoj sezoni", "Interfilm" je dostavio pismo predsjedatelja EFA-e Humberta Balsana u kojem stoji da je film "Svjedoci" na listi kandidata za nominaciju u kategoriji Europskoga filma 2004.

U današnjem komentaru Polimac proziva Hinu zašto je vijest staru mjesec dana objavila početkom tjedna, a kao obrazloženje navodi da je "valjda nekome u Hini pomanjkalo svježih senzacija pa je procijenio da se i čeprkanje po arhivu isplati u sezoni kiselih krastavaca".

Hina je 16. kolovoza objavila priopćenje "Interfilma" da je film "Svjedoci" Vinka Brešana pobjednik Jeruzalemskoga filmskog festivala.

Pročitajte više