Reakcije analitičara: "Za HDZ-ovu krađu državnog novca već smo znali i osjećamo je na vlastitoj koži"



POLITIČKI analitičar Damir Grubiša za Index je komentirao provođenje istrage protiv HDZ-a i izjave Jadranke Kosor.

"Korektno bi bilo da oni sami obavijeste javnost što se to kod njih događa, a ne da čekaju policiju i DORH, jer snaga političkog vodstva je upravo u tome, da se obračunaju s vlastitim slabostima. Dakle, ne pasivno čekanje, nego proaktivno. Pa upravo to je Merkel tražila od svoje stranke kada se razotkrila korupcijska afera zbog koje je morao otići Helmut Kohl. Ako se neka stranka želi kandidirati za političko vodstvo, mora pokazati političku snagu upravo na takvim primjerima. Ne pasivno čekajući, nego aktivno i sama kazniti ili izbaciti iz svojih redova upletene, osim ako naravno nije riječ o tome da se radi o većini. Znači, Kosor bi trebala izbaciti one koji su to zaslužili i kazniti one koji nisu zaslužili izbacivanje jer nisu činili kriminalna djela, ali možda nisu ništa poduzeli kako bi to spriječili. Morala bi to učiniti i kazati javnosti što je učinila, a ne reći da se bori protiv korupcije, pa čeka da ih policija diferencira. To je politika zabadanja nojeve glave u pijesak i to pokazuje da je ta politička stranka nezrela i ne zaslužuje da se natječe uopće za vlast", rekao je za Index Grubiša.

Grdešić: S obzirom na Kosoričino dosadašnje djelovanje, nismo mogli očekivati njenu ostavku


"Sve smo to već znali, bilo je samo pitanje kada će potvrda istrage doći u javnost", kaže Ivan Grdešić, politički analitičar i bivši veleposlanik u SAD-u. Grdešić vjeruje da su članovi HDZ-a već odavno znali što se sprema, a sada se to napokon i dogodilo. "Važno je što je to sada formalno i što je svima jasno da je država odlučila ispitati HDZ-ove financije", kaže Grdešić.

Što se tiče same kampanje, Grdešić ne očekuje drastična odstupanja od političke borbe kakvu smo gledali do sada. No, HDZ-ovim kritičarima svakako u korist ide što će zahvaljujući DORH-ovoj istrazi dobiti na uvjerljivosti. "Kada netko u kampanji vikne da HDZ krade državne novce, moći će reći da je pravosuđe to potvrdilo. Više nije riječ samo o špekulacijama. A sve ostalo ionako znamo i osjećamo na vlastitoj koži", kaže Grdešić.

Upitali smo Grdešića i smatra li da bi Jadranka Kosor trebala odstupiti zbog svega što se događa u njenoj stranci. "Hoće li odstupiti sada ili kasnije, to je doista samo stvar nje i HDZ-a. S obzirom na njeno dosadašnje djelovanje, doista nismo mogli očekivati da će podnijeti ostavku", kaže Grdešić, koji smatra da bi HDZ-u bilo najkorisnije iskoristiti tekuću kampanju da se pokuša očistiti od kriminalne prošlosti političkom šutnjom i priznanjem krivice.

Gjenero: Nema smisla da odstupe, izbori su uskoro, a rezultati predvidivi

Analitičar Davor Gjenero kazao nam je kako pitanje trebaju li HDZ i Kosor odstupiti s vlasti, nema smisla jer više ne postoji mogućnost da parlament uspostavi alternativnu Vladu te da se treba strpjeti do izbora koji su za 40 dana.


"A rezultati su predvidivi. Za 40 dana građani će donijeti odluku o političkoj većini, mjesec dana nakon toga bit će formiran parlament, a mjesec dana nakon toga nova vlada. Tako da ćemo u roku od dva mjeseca nakon izbora imati novu administraciju", rekao nam je Gjenero.

"Kosor je trebala prije godinu dana provesti unutarstranačke izbore i učvrstiti svoju poziciju. Zato što to tada nije učinila, danas je u teškoj poziciji. Definitivno je kasno za eliminaciju iz Vlade, a i većina ljudi koji su pod istragom su već u HDZ-u ili eliminirani, ili na odlasku", dodaje Gjenero.

Zakošek: Imam indicija da je prljavi novac korišten u dvije HDZ-ove kampanje

Profesor Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti za Index je kazao kako je sad očito da premijerka i vrh HDZ-a više nemaju utjecaju na Bajića. To nismo mogli očekivati za vrijeme Sanadera gdje je bilo očito da postoji neka vrsta prešutnog dogovora, sada tako nečega između Vlade i odvjetništva nema.

Prema njegovom mišljenju Kosor je na današnjoj pressici pokušala kontrolirati štetu.

"Nakon svega hrvatski građani zaslužuju saznati istinu. Imam indicija da su izbori 2005. i 2007. godine financirani prljavim novcem. Minimum koji možemo očekivati od DORH-a je da nam što više razjasni i kaže istinu o financiranju prije ovih izbora. To nije samo pitanje kampanje i odgovornosti već pitanje funkcioniranja institucija. Građani moraju znati je li prljavi novac išao u kampanju Jadranke Kosor i HDZ-a."

Pročitajte više