Reakcije iz BiH: Mladić nije uhićen, nego predan, Srbija je cijelo vrijeme znala gdje se krije



"SRBIJA ga je uvijek smatrala narodnim herojem, a sada kada je vidjela da ne može u Europu, onda ga je predala", rekla je Munira Subašić predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa u izjavi za RSG Radio iz BIH.

"On zapravo nije uhićen on je samo predan", rekla je Subašić.

"Politička trgovina"

Željko Komšić, član predsjedništva BiH u izjavi za RSG radio naglasio je kako se ova vijest čekala već duže vrijeme, no osobnog je dojma kako je uhićenje tempirano.

"Ne mogu se oteti dojmu da je riječ o političkoj trgovini i da je sve isplanirano", kaže Komšić podsjećajući kako je nedavno Srbija dobila ozbiljne kritike iz Bruxellesa a za tjedan dana glavni haški tužitelj Serge Brammertz podnosi izvještaj za Srbiju.  Kako kaže Komšić slična je situacija bila i kod uhićenja Radovana Karadžića, kada im je bilo potrebno uhićenje za napredak u približavanju prema EU.

"Sve ovo govori da su vlasti u Srbiji cijelo vrijeme znale gdje se nalazi Mladić. Mogli su ga uhititi, ali nisu", zaključio je Komšić dodajući da to tako ide " u modernoj politici".

Nije važno što je pritisak, važno je da je uhićen

"Teško je za Bosnu i Hercegovini prihvatiti ovo samo kao politiku, a da su pravo i pravda na zadnjem mjestu", rekao je Komšić na kraju s "gorkim okusom u ustima".


Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo Srbije u izjavi za RSG Radio iz BIH kaže da je uhićenje Ratka Mladića jedan od najvećih događaja nakon krvavih događaja iz devedesetih godina.

"Nismo vjerovali da će se to ikada dogoditi. Nismo vjerovali ni da će Europska unija uspjeti natjerati Srbiju da to učini", kaže Kandić dodajući da je značajno da je uhićenje došlo tjedan prije Brammertzova izvještaja no da to više nije toliko ni važno.

Tadić odaslao snažnu poruku

"Važno je da je Mladić uhićen", kaže Kandić dodajući da će uskoro uslijediti i suđenje u Haagu. Kandić je podvukla paralelu s uhićenjem generala Ante Gotovine koji je došao u prijelomnom trenutku za hrvatske pregovore za ulazak u EU.

Značajno je, naglašava Kandić, da je upravo predsjednik Boris Tadić prvi objavio s velikim ponosom da je uhićen Mladić, što je zapravo snažna poruka za sve one koji i dalje misle da je Mladić heroj. 

Volja, a ne informacija

"Bilo je ovo pitanje političke volje, a ne informacije gdje se nalazi Ratko Mladić", bio je rezolutan Mirsad Tokača direktor istraživačko dokumentacionog Centra BIH u izjavi za RSG radio, dodajući da je uvjeren da se uhićenje dogodilo onda kada su vidjeli da ne mogu u Europu. Tanja Topić politički analitičar iz Banja Luke tvrdi kako je ovo snažna poruke Srbije da je spremna za ulazak u Europsku uniju.

Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva pozdravio je uhićenje zločinca Ratka Mladića naglašavajući da je pravda u ovom slučaju bila vrlo spora, ali dostižna.

Haris Pašović, jedan od najpoznatijih redatelja BiH, redatelja naglasio je u razgovoru za RSG radio da uhićenje Ratka Mladića zapravo veliki civilizacijski korak. 

Pročitajte više