ŠTRAJK U ŠKOLAMA

REAKCIJE "Izdali su nas", "Izlazim iz sindikata, nikada više neću štrajkati"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Index

POSTIGNUT JE dogovor između vlade i sindikata o prekidu štrajka u školama. 

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora s predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro te da od sutra kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Nastavnici će, kako se i nagađalo, dobiti traženo povećanje kroz koeficijente i to: prvo od 1. prosinca ove godine, za plaću koja ide u siječnju i ide iz proračuna za 2020., ide povećanje za 3 posto kroz povećanje koeficijenta. Drugo povećanje za 1 posto bit će 1. lipnja pa će u 2020. doći do povećanja od 4 postotna boda. Dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021.

Zbog ovakvog je dogovora ranije danas već izbio sukob između sindikata. Iz sindikata Preporod oštro su, naime, komentirali najave ostalih sindikata da dogovor neće dati na glasanje članstvu. Oni će, poručili su, dogovor dati na izjašnjavanje. 

Kako se čini prema onome što se piše na stranicama i grupama učitelja na društvenim mrežama, nezadovoljstvo vlada i među nastavnicima. 

Najviše im, kako se može iščitati, smeta to što se nenastavnom osoblju neće povećati koeficijenti, nego samo dodaci. 

Žestoko je na Facebooku reagirala stranica Nastavnici.org. 

"Borisova mala se prodala za šaku ljubavi, bar je nešto dobila. A vi danas na, nama lijevoj strani, ekrana? Nadamo se da je vrijedilo izgubiti obraz i izdati sve one prosvjednike na Trgu, sve svoje članove od kojih uzimate 1% plaće, sve one koje su nas podržavali, sve one.... (nastavi niz)", napisali su uz pjesmu Borisa Novkovića "Prodala me ti". Objavili su i fotografiju Vilima Ribića u društvu Ive Sanadera. 

U nastavku teksta donosimo reakcije s društvenih mreža u izvornom obliku. 

"Prvi put u 21 godini ulazim pokunjeno u razred. Izlazim iz sindikata i nikad više neću štrajkati"

"A sto je sa nenastavnim osobljem, gdje su njjhovi koeficijenti? Pristali smo za njih ono sto nismo htjeli za sebe. Gdje je gromoglasno zazivanje digniteta profesije? Ispada da su,ipak bitne samo pare. Sutra, prvi put u 21 god ulazim pokunjeno u razred. Izlazim iz sindikata i nikada vise necu strajkati!"

"Više niti potpis niti štrajk ali niti raditi kad bude trebalo sad smo preveslani kao nitko"

"Jeftina prodaja svih prosvjetara još jeftinijoj vladi !"

"Sad svi iz sindikata tehničko osoblje i ostalo nenastavno ispisati se"

"Ja cu samo reći, učitelji i profesori zao mi je sto vas je sindikat izigrao i odlučio bez vas umjesto vas.Trebali bi svi izaći iz sindikata pa bi im se plače smanjile ili ih ne bi imali.Pa bi možda slijedeći put razmišljali da li ce odlučivati bez suglasnosti većine."

"Van iz sindikata! Hitno!"

"Jasno mi je zašto nisu ovo dali na referendum - jer ne bi prošlo"

"Jasno mi je zašto nisu ovo dali na referendum - jer ne bi prošlo!"

"Nisam iznenađena jer sam svjesna kakva trulež nam je od države. Ali ovo je fuj! Odvajati tako nenastavno osoblje, sramota! Obećavati nešto što bi neka druga vlada trebala ispuniti, sramota! Sindikati, sramota!! Da nisam učiteljica koja se bori s karcinomom, sutra ne bih išla na posao!"

"Sindikalci su sve izigrali sad su ostali kuhari,domari,tajnistvo zakinuti 36 dana strajka uzaludna trebali su dat na referendum i nebi proslo sigurno."

"Razočarani ste jer je većina idealistički plovila u oblacima. Ja sam ovako nešta očekivala i sad je gotovo. To je samo bitka. Strane su sklopile primirje, nisu htjeli potpuno srušiti sve oko sebe. Sad nek se ližu rane i zaista ne znam čemu ovo sad? Pa ima još toliko raznih načina i opcija s kojima se ova borba može nastaviti. Pa nije samo štrajk jedino što se može.
Za početak, svaki pojedinac iz ove grupe neka dooooobro pazi za koga će glasati. A bome i onaj tko ne iziđe uopće jer misli da njegov glas ništa ne može. To je prvi korak u bolju budućnost.
Jer da vas sad sve skupa pobrojimo, bar pola vas je glasalo za vladajuće ili one koji su nas u prošlosti oštetili. A jedan veći dio nije ni izišao na izbore.
Vi ostali koji jeste i pokušali svojim glasom donijeti neku promjenu - kapa dolje.
Svi skupa glave gore, pamet u glavu i idemo dalje u neku novu budućnost.
Djeca trebaju u školu. Pustite ih da žive svoje male živote bez svih ovih curkusa i uredite im bolji život kad porastu i postanu novo glasačko tijelo. Mudrije je odabrati kvalitetnije ljude, pa onda štrajk neće biti potreban."

"Naši sindikati su nas izigrali"

"Dragi učitelji, samo dva poteza možete učiniti i spasiti obraze. Prvo, da se sutra svi skupa ispričate nenastavno osoblju i jučer da Izađete iz sindikata pa nek si miševi traže posao. Kakav klošarluk, to nema nigdje."

"Dakle naši sindikati su nas izigrali!! Mi koji smo se s učiteljima borili, nečemo dobiti ništa!! Mislim na nenastavno osoblje...!! Sramim se gdje živim!!"

"Nek se javi jedan zadovoljni profesor, nastavnik ili netko od ostalog osoblja... Nenastavnog... Kome ovo odgovara"

"Dobili smo sve što smo tražili i trebamo biti zadovoljni
Trebamo sada smiriti strasti i uživati u onome što najviše volimo, a to je rad s našim učenicima"

"Puna ogorčenja, ovo je sramota na šta je sindikat pristao. Dobit ćete povećanje tam nekad, . ..
A posebno mi se gadi Plenkovićevo hvaljenje mirovinama( pitam se kome?) neznam na šta ću potrošiti 10 kn već me boli glava od mozganja.
Za sebe imaju novac, a za nas obični puk nema, možda zek na rate s dugogodišnjom odgodom, ali zato neće smanjiti PDV, učitelji su tome krivi.
Jednim potezim mogu pritisnuti banke da kolektivnom tužbom u kratkom roku obeštete korisnike kredita u francima i eto novaca. Ljudi bi imalu ta potrošnju i država bi punila svoj proračun. Vlada stvarno nije sposobna da shvati tako jednistavne stvari, ali zna da manipulira s ljudima. Do kada?"

"Izdali su nas i potpisali kapitulaciju"

"Kao dragovoljcu branitelju, iskusnom ratniku, učitelju s 36 godina staža ništa mi nije jasno, a kako se osjećam ne mogu to riječima opisati.
U ovom kratkom ratu od 10. listopada sve bitke smo dobili, čak i presudnu kad smo velikodušnoj ponudi licemjerne i bahate vlade neočekivano i glasno i jasno jedno veliko NE. Dobili čak i roditelje koji nas snažno podupiru, učenike... A onda - "dični" sindikati (ne mogu ih nazvati naši) prvo izdaju naše nenastavno osoblje, izdaju nas i potpišu KAPITULACIJU. Ipak mi je sve JASNO!"

"Na kraju je Plenki opet ispao vrhovni političar koji zna spriječiti svaku promjenu koja bi mogla dokazati da se sve može kad je narod složan... Zaljepi narodu usta preko nekoliko tipova u odijelima, soli im pamet kao do sada i vladaj. Bravo Plenki 🤮🤮🤮"

"Jadno da jadnije ne moze...busali smo se u dignitet, zajednistvo a prodala nas šaka sindikalista"

"Sad bi svo tehnicko osoblje trebalo istupit iz ovakvog jadnog sindikata"

"Ne izlaziti iz sindikata, nego smijeniti po hitnom postupku sindikalne vođe! Nije sindikat njihova djedovina"

"Ne kukajte tu, nego izađite svi na izbore, jer svaki glas nesto znaci"

"Sad je trenutak pokazati sve o čemu ste pisali ovih dana. I umjesto u škole sutra izaći na ulice."

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više