Reakcije na smrt iračke političarke Akile al Hachimi

MEĐUNARODNA zajednica osudila je ubojstvo te izrazila sućut nakon što je u članica prijelazne irčake vlade Akila al Hachimi u četvrtak podlegla ranama zadobivenima u napadu što su ga na nju prošlog tjedna izveli nepoznati napadači.

"Narod Iraka je danas izgubio prvakinju i pionirku slobode i demokracije", izjavio je američki upravitelj Iraka Paul Bremer uputivši sućut Iračanima.

"U ime privremenih vlasti američko-britanske koalicije i svih njezinih članova upućujem svoje iskrene izraze sućuti njezinoj obitelji, iračkom narodu i prijalaznoj iračkoj vladi", kazao je Bremer.

Britanski premijer Tony Blair je u četvrtak izjavio da je "šokiran i rastužen" zbog smrti Akile al Hachimi, dodavši kako njezina smrt neće prekinuti rad iračke prijelazne vlade.

"Kada smo se susreli u Londonu 1. srpnja mogao sam vidjeti da je al Hachimi vrlo odlučna da izgradi bolju budućnost za Irak i irački narod", rekao je Blair.

"No njezine ubojice i oni koji ih podržavaju pokušavaju samo oslabiti iračku prijelaznu vladu i uništiti napore onih koji obnavljaju državu. Oni ne brinu za Irak, ali neće ni pobijediti", istaknuo je britanski premijer.

Francuske vlasti su izrazile "veliku tugu" zbog vijesti o smrti Akile al Hachimi.

"Doznali smo s velikom tugom za smrt Akile al Hachimi, članice iračke prijelazne vlade koja je podlegla ozljedama zadobivenim u užasnom atentatu 20. rujna. U tim žalosnim okolnostima šaljemo izraze sućuti vladi i iračkom narodu", rekla je dužnosnica ministarstva vanjskih poslova Cecile Pozzo di Borgo.

Arapska je liga također izrazila žalost zbog smrti Akile al Hachimi te je pozvala irački narod da održi nacionalno jedinstvo.

"Možemo samo odbaciti politiku ubojstava koja destabilizira Irak", rekao je Hicham Yussuf, glasnogovornik glavnog tajnika Arapske lige Amra Muse. Pritom je istaknuo koliko je "važno da irački narod sačuva svoje nacionalno jedinstvo u ovom kritičnom trenutku".

Pročitajte više