Reakcije stranaka na odluku Vlade o saborskom zaključku

VEĆINA parlamentarnih stranaka koje su u okviru saborske rasprave o HSLS-ovoj Interpelaciji o postupanju Vlade u slučaju generala Ante Gotovine glasovale za zaključak kojim bi se i njegovu odvjetničkom timu dostavila tražena dokumentacija osudile su današnju odluku Vlade da tako ipak ne postupi.

Vlada je danas odlučila da će pristup dokumentaciji potrebnoj za obranu dopustiti svim haškim optuženicima i njihovim braniteljima, ako je status tih branitelja "potvrđen na odgovarajući način".

Osnovni argument zašto Vlada do sada nije odvjetničkom timu Gotovine dostavila dokumentaciju koju je predala haškom Tužiteljstvu bio je upravo stav da njegovi odvjetnici nisu valjano registrirani pri Haškom sudu, jer je Gotovina još u bijegu.

Inicijator Interpelacije, HSLS-ovac Joško Kontić smatra kako premijer Ivica Račan izbjegava provesti saborski zaključak u njegovu ključnom dijelu, "kako ne bi morao priznati da je vodio lošu politiku i donosio krive zaključke u slučaju Gotovine, što je Sabor neizravno i potvrdio donošenjem zaključka".

Predsjednik HB-a Ivić Pašalić smatra da je Vlada na samom kraju mandata zloporabila svoju ustavnu poziciju, ne poštujući odluku Hrvatskog sabora.

"Saborski zaključak bio je vrlo jasan i Vlada ga je dužna ispoštovati i dostaviti odvjetnicima generala Gotovine sve tražene dokumente. Vladina odluka je protuzakonit i protuustavan čin, za koji mora snositi političku i pravnu odgovornost", rekao je Pašalić.

Predsjednik DC-a Mate Granić vladinu odluku smatra lošom političkom procjenom. "U interesu je Vlade da se svi optuženi mogu i braniti pred Haškim sudom, kao i obaranje dijelova optužnice koji su neprihvatljivi za Hrvatsku, poput navoda o etničkom čišenju ili prekomjernoj granatiranju Knina", dodao je.

HDZ ne čudi današnja odluka Vlade koja je u pitanju oko Gotovine i u drugim pitanjima najmanje tri puta mijenjala mišljenje, komentirao je glasnogovornik stranke Ratko Maček, dodajući da je "vladina odluka posve u skladu s njezinom politikom u ove četiri godine".

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin smatra da Vlada nije postupila korektno jer, kako je rekao, svakom odvjetniku koji je dobio punomoć optuženika treba dati na uvid svu potrebnu dokumentaciju za njegovu obranu, posebno onu koja je dostavljena tužiteljstvu.

Napomenuo je da se nekorektnost Vlade očituje i o tome što je drugačije postupila u "gotovo identičnoj situaciji kada je optužnica podignuta protiv generala Bobetka".

Potpredsjednik LS-a Zlatko Kramarić ističe pak da je podrška njegove stranke kod saborskog glasovanja o HSLS-ovu zaključku bila načelna, odnosno da se temeljila na pretpostavci nevinosti optuženika i potrebi da u dokaznom procesu obrana bude ravnopravna optužbi. Podsjetio je na Kontićeve tvrdnje iz saborske rasprave da je Vlada već učinila presedan kada je braniteljima haškog optuženika Paška Ljubičića, koji je također bio u bijegu, dostavila dokumentaciju.

"To nitko iz Vlade nije demantirao, pa ako je Kontić u pravu i učinjen je presedan ne znam zašto se to ne čini i u slučaju Gotovina", rekao je Kramarić.

Pročitajte više