Rebić predvodio misu za Tuđmana u Svetištu sv. Mati Slobode

U SVETIŠTU sv. Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu večeras je profesor biblijskih znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Adalbert Rebić predvodio misu u prigodi pete godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Danas se, na petu obljetnicu, spominjemo smrti prvoga hrvatskoga predsjednika kojemu u zasluge pripisujemo to što je stvorio slobodnu i neovisnu Hrvatsku, Hrvatsku u njezinim granicama, rekao je Adalbert Rebić u homiliji pred članovima obitelji Tuđman i mnoštvom štovatelja pokojnog predsjednika.

U nastavku napomenuo je kako je prvi hrvatski predsjednik "htio mnogo više od toga, ali nije uspio", jer mu je često nedostajao "čovjek" koji bi ga pratio i pomogao mu ostvariti dobre naume.

Rebić se prisjetio i trenutka kada je predsjedniku, nakon završetka Domovinskog rata ponudio svoju ostavku na službu ministra i predstojnika Ureda za prognanike i izbjeglice, a on je inzistirao da ostane.

Gospodine predsjedniče, ima dosta drugih ljudi, rekao sam, a on je odgovorio: "Da, ima oko mene mnogo ljudi, ali nema čovjeka!"

"Kako to žalosno zvuči, i kako to zapravo odaje svu ozbiljnost situacije u kojoj smo živjeli", nastavio je Rebić, upitavši jesmo li bili uvijek odgovorni u teškoj i ozbiljnoj situaciji u kojoj smo živjeli i u kojoj smo trebali jedni drugima pomagati.

Napomenuo je kako je predsjednik Tuđman vodio brigu i za prognanike i izbjeglice. "Pozivao me i ispitivao kako žive prognanici, imaju li dovoljno hrane, jesu li svi ljudi smješteni. Govorio bi: Žao mi je ljudi", sjeća se Rebić.

Po njegovim riječima, na dan oslobođenja zauzetih područja Republike Hrvatske, u onaj dan kada su se pobunjeni Srbi predali, nazvao me telefonom i naredio: "Gospodine ministre, krenite odmah s dovoljno hrane, pića, slatkiša, a osobito mlijeka i kruha, u Glinu i Topusko, i nahranite srpsku djecu i žene, oni već dva, tri dana nemaju što jesti, ni piti. Sa sobom ponesite i promidžbene oglasne papire s pozivom Srbima da ostanu u Hrvatskoj."

"Učinio sam tako tog dana, osmog ili devetog kolovoza 1995. S gospodinom Josipom Estereicherom zajedno smo krenuli s dva velika kamiona s prikolicama punih hrane, i nahranili smo ih. Ali da ostanu u Hrvatskoj nisu nas htjeli slušati", rekao je Rebić, dodavši kako je pitao promatrače EZ-a što da se učini s tim silnim svijetom. Na naše pitanje da li da ih zaustavimo, odgovorili su "nipošto" i dodali kako ih "moram pustiti da odu onamo kamo su odlučili".

Na kraju homilije Rebić je napomenuo kako misu slavimo za pokojnog predsjednika Franju i za sve dragovoljce koji su poslušali njegov poziv i pošli u oslobađanje Hrvatske te su mnogi svoj život položili za to da mi danas možemo živjeti u slobodnoj i sigurnoj Hrvatskoj. "Hvala im za to neizmjerno", rekao je Rebić.

Mnoštvo vjernika na kraju mise zajednički je otpjevalo, na poziv upravitelja Svetišta don Petra Šimića, pjesmu "Bože čuvaj Hrvatsku!".

Pročitajte više