Recesija i kriza u Hrvatskoj? O da, već dugo godina

STATISTIČKI podaci svjetskog poslovanja, navodno, pokazuju početak recesije što dokazuje pad vrijednosti azijskih dionica, slaba poslovanja američkih kompanija te pad cijene nafte i sirovina, a Hrvatska "pliva" u tome već dugo.

U posljednje vrijeme postalo je "normalno" puniti naslovnice rezultatima dobrog poslovanja svjetskih burzi, no s pozadinskom porukom "sada slijedi velik pad". Gotovo je nemoguće zadržati optimizam ili kako to već ljudi nazivaju, u ekonomskom poslovanju uz inerciju krize, neimaštine, panike i očekivanja još goreg.

Američka nezaposlenost 6,1 posto - Hrvatska 12,6 posto

Udruženje hipotekarnih banaka u Americi (MBA) već je priopćilo kako je njihovo gospodarstvo već u recesiji za koju su, opet, uvjereni kako neće završiti prije polovice 2009. godine, zatim se prognozira pad prodaje i izgradnje kuća, a stopa nezaposlenosti dosegnut će "velikih" 7,8 posto u odnosu na dosadašnjih 6,1 posto.

Ne daj Bože da postane kritičnije, no takva je recesija u Hrvatskoj trajno stanje, a nezaposlenost od 7,8 posto smatra se blagostanjem. Trenutno je prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj 12,6 posto. Pritom oko 70 posto zaposlenih preživljava, deset posto živi prosječno i plaća kredit dok ostalih 7,4 posto određuje koliko će prvih 70 posto zaposlenih preživljavati.

Velika Britanija osjetit će recesiju kakvu je posljednji put doživjela prije 16 godina, a situacija se pogoršava brže od očekivanog, potvrdio je guverner Bank of England Mervyn King. Svjetlu točku recesije Velika Britanija pronalazi u dokapitalizaciji bankarskog sustava što će biti, prema nekim vjerovanjima, prekretnica u bankarskoj krizi.

MMF već predvidio gubitke pojedinih zemalja

"Europa neće izbjeći recesiju" bile su riječi predsjednika Europske komisije, Josea Manuela Barrosa, dok Međunarodni monetarni fond procjenjuje usporavanje rasta gospodarstva eurozone za 0,2 posto iduće godine dok se očekuje kako će ova godina završiti s rastom od 1,3 posto. Gledajući takvim očima Italija i Irska trenutno su u kriznom stanju, odnosno recesiji. Možemo priznati recesiju Irskoj koja će još ove godine zabilježiti pad gospodarstva od 1,8 posto dok je, uspoređujući s Irskom, gospodarski pad Italije od 0,1 posto - smiješan.

MMF je pripremio gospodarske procjene i za Njemačku koja će iduće godine zabilježiti nultu stopu rasta dok će ove godine biti u BDP plusu od 1,8 posto. Kamatne stope u svrhu stabilizacije financijskog tržišta padaju dok američki Fed ulaže 540 milijardi dolara u industriju uzajamnih fondova, a Bonk of Japan financijskom injekcijom od 50 milijardi dolara "liječi" kratkoročno kreditiranje.

Dijagnoza - izmanipulirani Hrvat

Manipulacija građanima Hrvatske nikada nije bila jednostavnija, kada se priča o kupnji dionica xy tvrtke, to se kupuje, zatim, kada se govori o "sramotnim ponudama" iste postaju divne, krasne i velikodušne. Posljednja aktualna tema na gradskim trgovima je upravo svjetska financijska kriza koja "utječe" na Hrvatsku.

Pritom ne treba zanemariti kako su teme o "krizi" u Hrvatskoj najčešće na kavici u prepunom trgovačkom centru ili prilikom vožnje u skupocjenom automobilu koji vozi na, građanima navodno preskup, benzin. Možemo se žaliti koliko želimo, ali s nestankom srednjeg sloja, Hrvatska se nalazi u financijskoj krizi već petnaestak godina.

V.M.

Pročitajte više