Recesija ne "štedi" ni najjače: BMW objavio pad prodaje

NJEMAČKI proizvođač automobila, BMW, danas je objavio da mu je globalna prodaja ove godine pala za 12,6 posto, te da je u srpnju prodao 109.923 vozila. Prema pisanju The Wall Street Journala, slabiju prodaju u BMW-u opravdavaju sveopćim slabim gospodarskim stanjem u kojem je pala potražnja za luksuznim vozilima te najavljuju poboljšanje svoje tržišne pozicije do kraja godine.

Vodeći proizvođač

"Naši prodajni rezultati opet su se malo poboljšali u srpnju, dok se Mini Morris vratio svom rastućem putu. U sljedećih nekoliko mjeseci BMW će nastaviti svoj postepeni trend rastuće prodaje, što neće biti samo rezultat 'izbacivanja' novih modela automobila", rekao je Ian Robertson, izvršni član uprave BMW-a, dodajući da kompanija očekuje zadržavanje svoje pozicije "vodećeg proizvođača".

374 Rolls-Roycea

Naime, u prvoj polovici godine BMW je prodao 725.377 automobila, odnosno 18,6 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Prodaja glavnih BMW brandova pala je za 18,8 posto, odnosno na 604.190 prodanih automobila u prvoj polovici ove godine. U prvih sedam mjeseci kompanija je, primjerice, prodala 374 luksuznih automobila marke Rolls-Royce, što predstavlja pad prodaje od 37 posto.

Pročitajte više