Referendum o izraelskom povlačenju iz pojasa Gaze mogao bi biti opasan za ariela sharona

IZRAELSKOG premijera Ariela Sharona mogli bi razočarati pripadnici njegove vlastite stranke Likud ako na unutarstranačkom referendumu u nedjelju o jednostranom povlačenju s područja Gaze odgovore negativno.

To bi za Sharona mogao biti ponižavajući poraz koji bi doveo do duboke političke krize u Izraelu, smatraju analitičari.

Plan unilateralnog povlačenja predviđa evakuaciju 21 židovskog naselja s područja Gaze i nekoliko manjih naselja na Zapadnoj obali.

"Jasno je da je Sharon iznenađen razinom protivljenja" svojem planu u stranci koja broji 193.000 članova, piše analitičar Gerald Steinberg koji je ipak rekao kako ne vjeruje u ostavku Ariela Sharona u slučaju neuspjeha referenduma.

Paradoksalno, taj politički ključni referendum nije zakonski obvezujući budući da se radi samo o konzultiranju članova stranke.

Sharon tvrdi da Palestinci u ovom trenutku odbijaju pregovore s Izraelom o okončanju sukoba i radije će nastaviti Intifadu, te smatra da zbog toga Izrael treba preuzeti inicijativu.

Sharonov je plan začudio čitav svijet, prije svega Palestince jer smatraju da će Sharon, u zamjenu za jednostrano povlačenje, ojačati izraelsku kontrolu u važnijim naseljima na Zapadnoj obali.

Američki predsjednik George Bush dao je punu potporu Sharonovom planu koji referendum predstavlja kao glasovanje o povjerenju njemu samome i predviđa katastrofu u slučaju da većina kaže "ne".

(Hina) xmaš ynab

Pročitajte više