Regiju u Indiji posjetilo najviše turista u 75 godina

Foto: EPA

INDIJSKU državu Džamu i Kašmir posjetilo je 16.2 milijuna turista ove godine, najviše od završetka britanske kolonijalne vladavine 1947., što je vlada premijera Narendre Modija ocijenila znakom gospodarskog razvoja u sukobima razorenoj regiji.

Poznat po snježnim planinama Himalaja, brzim rijekama, vrtovima iz Mughalskog doba, alpskim livadama i kućama na vodi na prekrasnom jezeru, savezni teritorij doživio je preporod u domaćem turizmu otkako je ove godine ukinuta većina ograničenja vezana uz covid-19.

Modi im oduzeo posebna prava

Rekordni turistički dolasci blagodat su za Modijevu vladu, koja je 2019. povukla posebna prava većinski muslimanskom Džamuu i Kašmiru, oduzimajući mu status države u reformama za koje je rekla da su bile usmjerene na integraciju s ostatkom zemlje.

Indija s većinskim hinduističkim stanovništvom desetljećima se bori protiv pobune separatističkih islamista u Kašmiru.

"Kašmir oživljava!" napisao je na Twitteru indijski ministar trgovine i industrije Piyush Goyal.

Naveo je da je 16.2 milijuna turista posjetilo Kašmir od siječnja, što je najviše u 75 godina, dodajući da su vladine "transformativne inicijative i reforme za podizanje J&K dale veliki poticaj turizmu".

Goyal nije rekao koliki je bio prethodni godišnji maksimum.

Velika većina posjetitelja su domaći turisti

Iako nije precizirao, velika većina posjetitelja u Kašmiru su domaći turisti. Strani turisti moraju imati posebnu propusnicu za posjet većini dijelova Džamua i Kašmira.

Uz hortikulturu i poljoprivredu, turizam je važna gospodarska grana u Kašmiru, s oko 7 posto udjela u gospodarstvu, prema vladinim podacima.

Prošli mjesec visoki vladin dužnosnik svečano je otvorio kino kompleks s više dvorana u Srinagaru, najvećem gradu u Kašmiru, više od dva desetljeća nakon što su ondje kina zatvorena.

Ipak, u Kašmiru još uvijek povremeno ima nasilja. Upravitelj zatvora u Kašmiru ubijen je ovaj tjedan dok je ministar unutarnjih poslova bio u posjetu regiji. Odgovornost je preuzela militantna skupina.

Pročitajte više