Regionalni tisak o ostavci ministra Žužula

TISAK susjednih zemalja objavljuje u srijedu vijest o ostavci hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, ističući prije svega kako je do nje došlo neočekivano te stavljajući je u kontekst hrvatskih pregovora na putu u članstvo Europske unije i afera vezanih uz ime hrvatskog ministra.

Slovenski mediji tako jučerašnju ostavku hrvatskog šefa diplomacije ocjenjuju iznenadnom i neočekivanom. Vodeće ljubljansko "Delo" navodi da je Žužul odstupio "neočekivano" i da je premijer Sanader "njegovu ostavku odmah prihvatio", a prenose se i pojedinosti iz pisma kojim je Žužul obrazložio ostavku te reakcije stranaka.

List ističe kako je do ostavke došlo samo nekoliko sati pred susret Sanadera s oporbom na dogovorima o glavnom pregovaraču s EU-om, navodeći da još nije jasan pravi uzrok ostavke i zašto je za nju izabrano vrijeme između dva kruga predsjedničkih izbora. Dodaje se da su medijske afere pokvarile Žužulov imidž u javnosti i da je u anketi HTV-a izabran za "negativnu ličnost godine" te da je dio razloge za ostavku treba tumačiti kao "Žužulovo uklanjanje s hrvatskog puta u EU".

Ljubljanski list "Dnevnik" u posebnom komentaru pod naslovom "Žužulgate" navodi povodom Žužulove ostavke da "Sanaderova vlada ide iz jedne teškoće u drugu". Donedavno je HDZ izgledao kao monolitni blok kojega na krilima izborne pobjede ne može ništa srušiti, no političkih grešaka nakupilo se u tolikom broju da je i brana koju je premijer Sanader najviše branio popustila, navodi se u komentaru.

Razočaranje za HDZ je, kako se ističe, i osvajanje na predsjedničkim izborima samo polovice glasova od onih koje je stranka dobila na parlamentarnim. U komentaru se zaključuje da "zapravo i nije važno da li se Žužul ostavkom sam žrtvovao ili je uljudno zamoljen da dade ostavku" te da "Sanader tim potezom neće popraviti slabu poziciju stranke i vlade".


Kako u mariborskom listu "Večer" ocjenjuje zagrebački dopisnik Mladen Mali, Žužulov odlazak "mogao bi biti uvod u očekivanu rekonstrukciju Sanaderove vlade". Nekadašnji ministar vanjskih poslova, akademik Davorin Rudolf, ocijenio je pak za "Večer" kako "Žužulov odlazak neće utjecati na hrvatske odnose sa Slovenijom". I sam Žužul se, kaže Rudolf, iskreno trudio na dobrim odnosima, no do primjetnijeg napretka nije došlo zbog kratkoće vremena u kojem je bio ministar, te okolnosti da je prošla godina u Sloveniji bila predizborna. "Večer" uz to navodi afere u koje je stvarno ili preko medija bio upleten dosadašnji ministar.

Beogradski mediji prenose u srijedu agencijske vijesti o ostavci hrvatskog ministra vanjskih poslova, a jedino beogradska "Politika" u dopisničkom tekstu iz Zagreba piše da "u javnosti ima mišljenja da je ta ostavka u vezi s najnovijom odlukom premijera Sanadera da osobno preuzme rukovođenje državnim izaslanstvom Hrvatske u pregovorima o priključenju Hrvatske EU".

"Premijer Sanader želi u pregovore o priključenju EU ući što rasterećeniji od nekih repova iz neposredne prošlosti koji su opterećivali njegov reformirani HDZ", piše list. "Politika" podsjeća da je "nedavno Žužul imao poprilično problema s opozicijom koja ga je pritisnula zbog mutnih tokova novca koji je stigao iz državnog proračuna u posrnulu firmu njegove supruge baš u vrijeme kad je on utjecajni član vlade, što se smatra sukobom interesa".

"On je energično odbijao sve takve napade, u potpunosti ga je podržao i premijer Sanader, no ostaje dojam da je njegovo povlačenje s dužnosti ministra vanjskih poslova odlučeno već tada, ali se čekalo neko mirnije vrijeme da se to što bezbolnije i provede u djelo", dodaje list.


Svi utjecajniji tiskovni mediji u BiH izvjestili su u srijedu o ostavci Miomira Žužula na dužnost ministra vanjskih poslova Hrvatske. Sarajevski "Dnevni avaz", pozivajući se na agencijska izvješća, ističe kako je Žužulova ostavka neopoziva, podsjećajući pri tom kako su hrvatski mediji ranije opširno pisali o "korupcijskoj aferi ministra Žužula" zbog sumnje da je od "Imostroja" iz Imotskog primio mito, a zauzvrat posredovao u vladinoj odluci o otpisivanju duga prema toj tvrtki.

"Oslobođenje" pak navodi Žužulovo pojašnjenje kako smatra da bi njegov ostanak na dužnosti šefa diplomacije predstavljao teret za sadašnju hrvatsku vladu. List također sugerira kako su afere potaknule Žužula na podnošenje ostavke navodeći kako je ona "od prije dva mjeseca" bila samo jedna u nizu.

I banjalučke "Nezavisne novine" iznose ocjenu kako je Žužulova ostavka bila iznuđena, prije svega zbog afere povezane s "Imostrojem".

Ostavka hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula objavljena je kao vijest samo u dijelu talijanskog tiska, dok veliki nacionalni dnevnici, poput "Corriere della Sera" i "Repubblica", nisu u srijedu objavili vijest o tome. I talijanski listovi ocjenjuju da je Žužul morao napustiti hrvatsku vladu pod pritiskom optužbi o navodnoj korupciji.

Tršćanski list "Piccolo" tako, pišući o ostavci, u podnaslovu objašnjava i razloge za nju: "Žužul pregažen skandalom zbog sumnje u korupciju", dok ekonomski list "Sole 24 ore", najtiražniji takav list u Europi, objavljuje informaciju o Žužulovom odlasku iz vlade pod naslovom "Ostavka ministra vanjskih poslova optuženog za korupciju". I talijanske novinske agencije objavile su vijest o Žužulovoj ostavci.


Pročitajte više