Rehn: Hrvatska na vratima EU

"Hrvatska se približila ciljnoj liniji u pregovorima s EU", danas je na predstavljanju napretka Hrvatske u Bruxellesu rekao tajnik za proširenje Olli Rehn. Tajnik je također naglasio da su pregovori sa Slovenijom napredovali u pravom smjeru, te da dvostrano pitanje "ne bi trebalo stvarati probleme".

"Hrvatska se nakon četiri godine intenzivnih pregovora s EU približila cilju kojega će". smatra Rehn, "doseći sljedeće godine". Rehn je uz to, od Hrvatske zatražio da hitno mora riješiti probleme s Haškim sudom, dovršiti reformu pravosuđa te se ozbiljno suprotstaviti korupciji i organiziranom kriminalu.

Nema pomaka oko Ljubljanske banke

Europska komisija u ovogodišnjem izvješću o hrvatskom napretku  na putu prema EU je naglasila da je pitanje granice sa Slovenijom do sad usporavalo hrvatski napredak zbog slovenske blokade, te da bi tehnički uvjeti i ranije bili ispunjeni da Ljubljana nije blokirala Zagrebu otvaranje poglavlja.

Europska komisija je navela da je pomogla u stvaranju uvjeta da se pregovori oko granice nastave, a da je sada pitanje dviju zemalja da ih riješe u što skorijem roku. "Međudržavna pitanja Slovenije i Hrvatske ne bi smjela utjecati na pristupne pregovore", naglasio je Rehn.

Na kraju, Europske komisija je navela da "nema napretka u rješavanju otvorenih pitanja oko Ljubljanske banke i deviznih depozita koje su hrvatski državljani imali u toj banci".

 

Pročitajte više