Reiner u prvom saborskom posjetu San Marinu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Željko Reiner u službenom je posjetu San Marinu, prvom saborskom od uspostave diplomatskih odnosa dviju država 1993., priopćio je sabor. 

Reiner, koji je ujedno voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-San Marino, zahvalio je toj maloj državi na sjeveroistoku Italije na pomoći Hrvatskoj nakon razornih potresa prošle godine.

"To je dokaz prijateljstva dviju država i tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa koji sežu u daleku prošlost", rekao je Reiner koji se nada snažnijoj komunikaciji parlamenata, vlada, institucija te poslodavaca i tvrtki.

Dodao je da Hrvatska podupire zaključenje Sporazuma o pridruživanju između Europske unije te Monaka, Andore i San Marina. "Nadamo se da će se ti pregovori uspješno okončati na zadovoljstvo San Marina i EU", izjavio je Rainer. 

Saborsko se izaslanstvo sastalo s predsjednikom parlamentarnog odbora za vanjske poslove Paolom Rondellijem i s ministrom vanjskih poslova, međunarodne gospodarske suradnje i telekomunikacija Lucom Beccarijem.

On je kazao da će se iduće godine obilježiti 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju država koja bi mogla poslužiti kao izvrsna prilika za jačanje suradnje u obrazovanju, zdravstvu, turizmu i kulturi.

Beccari je uručio Raineru drugo najviše odličje San Marina koje se dodjeljuje stranim državljanima, Odličje viteškog reda svete Agate, stoji u priopćenju.

Pročitajte više