Rekla da je hrvatska veleposlanica u Londonu i prevarila ženu u Istri: "Kći vam je bolesna"

Foto: 123RF

Pulska je policija jučer zaprimila prijavu 68-godišnjakinje da je prevarena za više tisuća kuna. Naime, 68-godišnjakinju je 13. travnja nazvala ženska osoba, koja se predstavila kao veleposlanica Republike Hrvatske u Londonu te ju je obavijestila kako je njena kći oboljela i da je potrebno uplatiti novac za njeno liječenje.

Budući da je nepoznata žena iznijela dosta istinitih podataka o članovima njene obitelji, 68-godišnjakinja je povjerovala u njene navode te joj je putem Western Uniona uplatila više tisuća kuna, a potom se uputila i na put do Londona, nakon čega je shvatila da je prevarena.

Hrvatska u Londonu inače nema veleposlanicu nego veleposlanika.

Novi oblik uhodane prevare

Policijska uprava istarska obavijestila je kako je riječ o uhodanoj praksi i upozorila građane na taj novi oblik prevare.

Naime, uglavnom stariji građani dobivaju poziv osoba koje se predstavljaju kao da zovu iz veleposlanstva RH u nekoj stranoj zemlji te traže novac za troškove liječenja rođaka koji prebiva u inozemstvu.

Većinom pozivatelj ima saznanja da žrtva doista ima rođaka u inozemstvu, pa kaže da je rođaku pozlilo te se nalazi u bolnici na liječenju ili mu je potreban novac za nadoplatu karte i nastavak putovanja prema Republici Hrvatskoj. Novac za troškove liječenja traže da se uplati hitno, najčešće putem Western Uniona.

Nakon stupanja u kontakt s rodbinom, osobe koje su novac uplatile shvate da su postale žrtve prevare.

Policija upozorava građane da, ako dobiju takav poziv, stupe u kontakt s osobom za koju se
navodno traži pomoć ili s nekim od njoj bliskih osoba kako bi provjerile istinitost dobivenih
informacija, prije uplaćivanja novca, a sve kako ne bi postali žrtve prevare. O takvim
događajima obavijestite policiju na broj 192.

Pročitajte više