Rekordne vrućine u Europi

NA SJEVERU Italije zablježene su u ponedjeljak dvije rekordno visoke temperature: u Torinu 41,6 stupnjeva a u Milanu 39,2 stupnjeva Celzijusa.  U Europi je preminulo najmanje 50 osoba od posljedica vrlo toplog vremena.

"Temperatura zraka mjeri se u Milanu od 1763. i 39,2 stupnjeva nikada nije zabilježeno", izjavio je direktor zvjezdarnice Milana, Sergio Borghi.

Zbog vrućine su dvije starije osobe umrle ovog vikenda u lombardskoj prijestolnici, navele su vlasti.

U Torinu se temperature mjere od 1750. i tamo se živa nije nikada popela do 41,6 stupnjeva C, koliko je danas izmjereno, prema meteorolozima.

U Torinu tri starije osobe nisu preživjele tu žegu.

U Podgorici je u ponedjeljak izmjerena temperatura od 38 stupnjeva Celzijusa, izvijestio je Hidrometeorološki zavod Crne Gore, dodajući kako je u centru glavnog crnogorskog grada bilo i desetak stupnjeva toplije.

Vrućine još tjedan dana


Sinoptičari su za iduća dva dana najavili još toplije vrijeme, a neku vrstu "osvježenja", samo za nekoliko stupnjeva, građani mogu očekivati tek u petak.

U centru Hitne pomoći navode da su u proteklih mjesec i pol dana u Podgorici tri osobe umrle uslijed velikih vrućina.

Meteorolozi prognoziraju da Europu čeka još jedan tjedan velikih vrućina. Objašnjavaju da su vrlo visoke temperatue posljedica tople i suhe zračne mase pristigle iz Afrike koja zadržava nad Europom, a veliko polje visokog tlaka sprječava kiše s Atlantika da dođu do Starog kontinenta.

Pročitajte više