rektor splitskog veleučilišta reagirao na izjave ministra znanosti

Rektor Veleučilišta u Splitu Boris Anzulović ustvrdio je u svom večerašnjem priopćenju da su izjave o tom veleučilištu koje je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego dao danas novinarima u Zagrebu, izraz ministrove neupućenosti u upravnopravni i pravosudni sustav Republike Hrvatske. L

Rektor Anzulović u svom se priopćenju osvrnuo na izjavu ministra Flege da je dio problema na relaciji Ministarstvo-splitsko Veleučilište uslijedio i zbog ´šutnje administracije Ministarstva´, koju je Veleučilište smatralo pozitivnim znakom i nastavilo upisivati studente, te na njegove izjave u vezi s bivšim pomoćnikom ministra znanosti i predsjednikom Upravnog vijeća Veleučilišta Darkom Polšekom.

U priopćenju rektor Anzulović kaže kako je ´šutnja administracije´ jedan od temeljnih instituta Zakona o općem upravnom postupku kojim zakonodavac štiti građane i pravne osobe od birokratske arogancije te kako ona ima zakonske učinke u konkretnom slučaju.

´Naime, člankom 11. Zakona o visokim učilištima Nacionalno vijeće za visoku naobrazbu iz članka 127. ovog zakona daje mišljenje o potrebi osnutka javnog visokog učilišta, a ako ministarstvo u roku od šest mjeseci od uredno podnesenog zahtjeva za osnutak ne uskrati suglasnost, smatra se da je dalo suglasnost´.

´Nadalje, ako Nacionalno vijeće za visoku naobrazbu iz stavka 1. i 2. ovog članka ne da mišljenje o potrebi osnutka visokog učilišta u roku od tri mjeseca od uredno podnesenog zahtjeva Ministarstva smatra se da je njegovo mišljenje pozitivno. Na isti način zakon tretira šutnju administracije kad je posrijedi davanje mišljenja Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu o uvjetima za početak djelatnosti visokog učilišta (članak 19. stavak 5. Zakona o visokim učilištima)´, kaže se u priopćenju.

Rektor Anzulović u dijelu priopćenja koje se odnosi na izjave minstra Flege o sudskim odlukama vezanima uz ime Darka Polšeka, kaže kako ministar Flego ne zna da ne postoji Upravni sud u Splitu, nego samo u Zagrebu, te da taj sud nije odbio žalbu splitskog Veleučilišta, nego se proglasio nenadležnim u tom slučaju.

´Komentirajući presudu kojom je bivši pomoćnik ministra znanosti za visoko obrazovanje Darko Polšek osuđen na uvjetnu kaznu od tri mjeseca zatvora, ministar Flego je (u današnjem razgovoru s novinarima u Zagrebu) pojasnio da je Polšek osuđen zbog klevete koja se odnosila na to veleučilište. ´Medutim, dodao je Flego, dok su mediji izvijestili o toj odluci, nisu i o odluci Upravnoga suda u Splitu koji je odbio žalbu splitskoga Veleučilišta o nelegalnosti Upravnoga vijeća toga veleučilišta kojemu je predsjednik bio Darko Polšek.´´

´Krajnje je vrijeme da netko otkrije ministru Flegi da Upravni sud u Splitu ne postoji. Upravni sud je u Zagrebu, a niti taj sud nije ´odbio žalbu splitskog Veleučilišta´, nego je nije niti rješavao, proglasivši se nenadležnim´, kaže se u priopćenju rektora Anzulovića.

Rektor Anzulović u svom priopćenju ocjenjuje da ´napadi´ ministra znanosti na Veleučilište u Splitu eskaliraju ´na način kojim se uznemiruje javnost, a posebice desetak tisuća studenata u zimskom ispitnom roku´ i tvrdi da je riječ o ´ponavljanju neistina i poluistina kojima ministar Flego sustavno obmanjuje javnost´.

Pročitajte više