Religijski rat u Egiptu: 24 mrtvih u sukobu kršćana i vojske

EGIPATSKI premijer apelirao je na smirivanje situacije u državi nakon što je jučer u sukobima sigurnosnih snaga i egipatskih kršćana poginulo 24 osoba.

Nasilje se proširilo nakon prosvjeda u Kairu protiv napada na crkvu koji se dogodio prošlog vikenda. Kršćani za napad na crkvu u provinciji Aswan krive radikalne muslimane. Premijer Essam Sharaf je kazao da sukobi između muslimana i kršćana predstavljaju "prijetnju sigurnosti zemlje".

Sukobi prijete odnosima između naroda i vojske


Dodao je kako takvo nasilje, koje je najgore od silaska s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači, prijeti i odnosima između naroda i vojske. Neka izvješća su navodila i kako su zapaljena vozila ispred kršćanske bolnice u koju su dovozili ozlijeđene.

Kršćani u Egiptu čine 10 posto populacije, a bijesni su na prijelazno vladajuće vojno vijeće jer smatraju da su previše popustljivi prema onima koji provode protukršćanske napade. Jučer su se na prosvjedu u Kairu okupile tisuće ljudi, uglavnom kršćana, koje su tražile da se smjeni guverner provincije Aswan. Optužili su i nacionalnu televiziju za pozivanje na protukršćansko nasilje.

Pročitajte više