Relja Bašić ukinuo Teatar u gostima o njegovoj 30. obljetnici

Zagrebački Teatar u gostima proglašen je ukinutim večeras na svečanosti održanoj na dan kada je točno prije 30 godina odigrana njegova prva predstava.

Glumac Relja Bašić, pokretač i voditelj Teatra u gostima, koji ovih dana obilježava 50. obljetnicu stvaralaštva uz koju je proglašen UNESCO-ovim umjetnikom za mir, objavio je to na večerašnjem otvaranju izložbe "Trideset godina Teatra u gostima".

"Razgovarao sam s nekoliko osoba da zauzmu moje mjesto, ali oni tako nisu vidjeli svoju budućnost, što sam prihvatio. Također, razgovarao sam s još nekima koji su bili skloni to prihvatiti, ali bi mijenjali repertoar tako da bi to bio neki drugi teatar", kazao je Bašić na svečanosti u Preporodnoj dvorani Narodnog doma u Zagrebu.

Teatar u gostima postavio je ukupno 36 predstava, koje je izveo 4213 puta u 340 mjesta, od čega 3741 put u Hrvatskoj i 472 puta izvan Hrvatske.

Dr. Branko Hećimović, iz Zavoda za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), rekao je da izložba o 30 godina Teatra u gostima "govori o jednom od najneobičnijih teatara, koji je odbacio diktat administracije i režisera, a čijim bi se uspjesima mogla ponositi i kazališta s velikim i stalnim dotacijama".

Izložbeni materijal o povijesti Teatra u gostima bit će doniran Odsjeku za kazalište HAZU-a.

Igor Mrduljaš, autor monografije "Teatar u gostima 30 godina putujućega kazališta 1974.-2004.", koja je izišla ovih dana, izrazio je nadu da će ona produžiti "život" Teatra u gostima nakon njegova gašenja.

To je "kazalište za publiku, koje ne čeka da mu publika dođe nego koje ide njoj u susret", napisao je Mrduljaš u predgovoru katalogu izložbe.

Njihove predstave igrali su glumci koji su napravili karijere u uglednim nacionalnim ili dramskim teatrima, prava glumačka reprezentacija: Relja Bašić, Vanja Drach, Pero Kvrgić, Ivo Serdar, Fabijan Šovagović, Zdravka Krstulović i drugi koji su "igrali podjednako dobro u najvažnijem mjestu i u primjerice Babinoj Gredi", kazao je Mrduljaš.

Naglasio je kako je to "golemo iskustvo koje nažalost nitko nije nasljedovao".

Mrduljaševa Monografija o 30 godina Teatra u gostima zbog nedostatka novca tiskana je u malom broju primjeraka.

(Hina) xiluc ysp

Pročitajte više