Renato Baretić dobitnik Vjesnikove nagrade "Ivan Goran Kovačić" za književnost

Ovogodišnja nagrada "Ivan Goran Kovačić" što je Vjesnik dodjeljuje za najuspješnije književno ostvarenje objavljeno u protekloj godini pripala je Renatu Baretiću za roman "Osmi povjerenik" u izdanju AGMa iz Zagreba, objavljuje Vjesnik u sutrašnjem broju.

Tako je jednoglasno odlučio ocjenjivački sud s predsjednikom Krešimirom Nemecom i članovima Vinkom Brešićem, Brankom Džebić, Julijanom Matanović i Helenom Sablić Tomić.

"Osmi povjerenik" ne uklapa se ni u jedan od trenutno vladajućih trendova na hrvatskoj književnoj sceni. Baretićev roman predstavlja istinsko osvježenje i pravi dobitak za suvremenu hrvatsku književnost, stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda.

Ističe se kako su fiktivni jadranski otočić Trećić, njegovi neobični stanovnici i njihove još neobičnije životne priče u središtu Baretićeve priče koja se ne da sapeti ni u jedno precizno žanrovsko određenje. Napeta poput trilera, ali istodobno i poetična, nabijena emocijama i duhovita - ta inzularna proza razoružava čitatelja svojom vedrinom, pitkošću, stilskom čistoćom i nadasve životnošću, navodi Vjesnik.

Na Baretićevu Trećiću, a on se na jadranskoj mapi nalazi dakako iza Prvića i Drugića - živi izdvojena, gotovo autistična zajednica povratnika iz Australije koja savršeno funkcionira i bez organiziranih sastanaka i uredovanja dnevne politike.

Galerija bizarnih likova i tipično otočkih "oriđinala", tragične ljubavne veze, fantastične priče, zapleteni odnosi, radost i tuga života - sve se to miješa u pomno odvaganim dozama na stranicama te postmoderne utopije. Jednako se miješaju i jezične razine - od hiperkorektnoga hrvatskog standarda preko bosanske kolokvijalne fraze do osebujnog trećićanskog idioma, čudnovatog miksa čakavštine i iskvarenog engleskog. Ta lingvistička stereofonija, ocjenjeno je, posebna je vrijednost romana.

Baretićevog "Osmog povjerenika" ocjenjivački je sud izlučio u oštroj konkurenciji djela koja su mu, kako se navodi, stajala o bok kao što su "Dvori od oraha" Miljenka Jergovića, "Nevjesta od vjetra" Slobodana Šnajdera, "Jeleni na kiši" Tvrtka Kulenovića i "Leica format" Daše Drndić.

Nagrada će laureatu Renatu Baretiću biti predana u četvrtak, 1. srpnja, na Vjesnikovoj svečanosti u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

(Hina) xbdj/pp ymć

Pročitajte više