RENUART: NE ISKLJUČUJEMO IRAČKI KEMIJSKI ILI BIOLOŠKI NAPAD

Visoki američki časnik u Zaljevu rekao je u subotu da ne može isključiti irački kemijski ili biološki napad na američke snage oko Bagdada.

"Svaka osoba koja se osjeća ugroženom može djelovati na neočekivan način", rekao je general bojnik Victor Renuart na konferenciji za novinare u Središnjem američkom zapovjedništvu (Centcom) u Kataru.

"Dakle, očekujemo da bi ovaj režim mogao izvesti očajničku akciju i koristiti to oružje čak i u svom vlastitom gradu, gdje žive njegovi ljudi", rekao je Renuart u odgovoru na pitanje je li moguće da će Iračani upotrijebiti oružje za masovno uništenje.

On je također rekao da "ne zna" je li na snimkama iračke televizije emitiranim u petak zaista bio predsjednik Sadam Husein, ali je dodao da je to "irelevantno".

"Pitanje je li to bio on ili ne je irelevantno. Ono što je bitno je da se sruši režim u Iraku", naglasio je.

Američke obavještajne službe ranije su kazale kako je Sadam, ako je to zaista bio on, očito preživio prve napade koalicijskih snaga jer je u svojoj poruci spomenuo rušenje američkog helikoptera Apache 24. ožujka.

Renuart je također naglasio da koalicijske snage drže 6.500 iračkih ratnih zarobljenika. "Sada imamo 6.500 iračkih ratnih zarobljenika", naglasio je Renuart.

On nije znao reći je li u bagdadskoj zračnoj luci bio u subotu izveden napad bombaša samoubojice, kao što je ranije rekao jedan predstavnik američke vojske.

"Čuo sam izvješća o potencijalnim napadima u zračnoj luci...pokušao sam provjeriti. Zasad takav napad nije potvrđen", rekao je .

Pročitajte više