Reporteri bez granica: 2002. ubijeno 25 novinara

U SVIJETU je prošle godine ubijeno 25 novinara, što je manje nego godinu dana ranije, objavili su u svom godišnjem izvještaju Reporteri bez granica (RSF).

Prema podacima te organizacije, 2002. godine ubijeno je 25 novinara, najmanje 692 ih je uhićeno, a gotovo 1.500 novinara bilo je fizički napadnuto ili im se prijetilo.

Prema podacima RSF-a najmanje je 25 novinara poginulo ili je ubijeno zato što su izražavali svoje mišljenje ili samo zato što su radili svoj posao. Njihova pogibija nija bila slučajna, a većinu su ubile oružane skupine. Najopasniji kontintent i ove je godine za novinare bila Azija.

´Svakoga dana prošle godine negdje u svijetu novinari su bili cenzurirani, a gotovo trećina tih incidenata zabilježena je u zemljama u kojima ne postoji sloboda tiska´, navodi RSF, te dodaje da se u nekim od tih zemalja, poput Bangladeša, Eritreje, Haitija, Nepala ili Zimbabvea situcija pogoršava. U nekim se zemljama, poput Angole, Afganistana i Šri Lanke, situacija u vezi slobode medija bitno poboljšala zahvaljujući mirovnim sporazumima i političkim reformama.

RSF također navodi da se i u demokratskim zemljama poput Italije i SAD-a nvoinare zatvara, a sloboda medija nije zagarantirana u više od polovice zemalja svijeta.



Pročitajte više