Republički sindikat radnika HPT-a prekida pregovore s upravom

REPUBLIČKI sindikat radnika HPT-a priopćio je danas da prekida pregovore o restrukturiranju HT-a jer je ogorčen najavom predsjednika Uprave Ivice Mudrinića u nedavnom intervjuu Jutarnjem listu da najavljenih 700 otpuštanja nije kraj smanjivanju broja zaposlenih u HT-u.

Nakon sastanka održanog 17. rujna sindikat je smatrao kako je otvoren put ka zaustavljanju procesa smanjivanja broja radnika HT-a, no Mudrinić je u intervjuu upozorio da najavljenih sedamsto otpuštanja nije kraj nego samo "početak otvaranja Pandorine kutije".

Tvrdnje o nužnosti restrukturiranja HT-a putem smanjivanja broja radnika su "priče kojima se može zavarati javnost i one koji ne poznaju katastrofalno stanje unutar HT-a i loš odnos prema radnicima", kaže se u priopćenju sindikata.

Uprava se skriva pred javnošću zahvaljujući velikom profitu koji je isključivo ostvaren zahvaljujući predanom radu običnih radnika i dogovoru Vlade i Uprave o cijenama HT-ovih usluga, tvrdi sindikat.

Izuzetno velik profit ostvarili su radnici ispunjavajući želje korisnika bez potrebnog alata, zaštitne opreme i kupujući iz svog džepa potreban materijal. Radnici rade suprotno propisima Zakona o zaštiti na radu, pa npr. još nisu dobili ljetnu zaštitnu odjeću za prošlu godinu.

Kako bi zadovoljili Upravu i korisnike ti isti radnici, koje se sada želi izbaciti na ulicu, radili su mjesečno i više od Zakonom o radu dozvoljenih prekovremenih sati, napominje se u priopćenju.

Zbog nekorektnog komuniciranja sa socijalnim partnerima prekidamo sve daljnje razgovore o restrukturiranju HT-a te prije njihova eventualnog nastavka tražimo da se u Pravilniku o radu smanji tjedno radno vrijeme na 36 sati, osnuje interna Agencija za zapošljavanje po istim kriterijima kao unutar Deutsche Telekoma i riješe sve dubioze iz dosadašnjih restrukturiranja HT-a, ističe sindikat.

Pročitajte više