Republikanci potpisali kapitulaciju

U TIJEKU su posljednji dani američke kampanje i postaje sve izglednije da utrka ipak neće biti toliko neizvjesna. Sve ankete prognoziraju uvjerljivu pobjedu demokratskog kandidata Baracka Obame, iza njega je većina američkih medija, ali i svjetskih državnika pa Johnu McCainu nije preostalo ništa drugo nego da si rejting pokuša popraviti sitničavim optužbama na račun svog protukandidata. McCain je tako Obamu napao optužbama da je njegova kampanja "preplavljena stotinama milijuna dolara upitnih donacija koje nisu objavljene u javnosti".

Držeći govor u Floridi, McCain je Obamu optužio da je prekršio dogovor o javnom financiranju kampanje, te da je lagao američkim državljanima. "Kad je kršenje obećanja bilo u njegovom interesu, odbacio ga je kao da mu ništa ne znači. Njegova kampanja profitirala je od prekršenog obećanja pa se Amerikanci moraju zapitati što prekršeno obećanje iz večerašnje reklame govori o vrijednosti svih ostalih obećanja koje je dao", bijesan je McCain. Republikanski je kandidat, naime, Obamu napao zbog polusatne televizijske reklame koja je Obamu koštala oko pet milijuna dolara.

Obamin odgovor nije se morao dugo čekati: "McCain iskorištava posljednje dane kampanje kako bi me nazivao raznim imenima. Doista mi je žao gledati kako je moj protivnik nisko pao".

A da se u slučaju McCainovog napada na Obamu radi samo o samrtnom hropcu potvrdila je njegova potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin, koja je u intervjuu za ABC News indirektno dala do znanja da su republikanci već počeli razmišljati o 2012. godini. Palin se pred televizijskim kamerama još jednom zbunila, te je počela pričati kako "nema smisla izvjesiti bijelu zastavu nakon svih dosadašnjih političkih poteza", ali iz njene je reakcije, zaključili su američki novinari, sasvim jasno da su se republikanci pomirili s porazom.

U suprotnom je taboru zato već gotovo počela proslava. Obamin potpredsjednički kandidat Joe Biden s javnosti je tako već objasnio kakvu će ulogu imati u Bijeloj kući. Biden inzistira da ni po čemu neće nalikovati na aktualnog potpredsjednika Dicka Cheneyja (među kolegama u Washingtonu poznatog i kao Darth Vader) kojeg je opisao kao "najopasnijeg potpredsjednika u povijesti SAD-a".

"Svaki put kad Barack Obama bude morao donijeti veliku odluku, ja ću sjediti s njim u sobi i dati mu najbolji savjet koji mogu ponuditi. Na njemu je da bude predsjednik, ne na meni", kaže Biden koji sebe doživljava kao Obaminog najbližeg savjetnika "kao potpredsjednik koji nudi svoj iskren i neovisan sud".

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više