Republikanci se nakon povijesne smjene šefa Zastupničkog doma ne mogu dogovoriti

Foto: EPA

REPUBLIKANCI u Zastupničkom domu američkog Kongresa pokušat će danas ponovno izabrati predsjednika ne bi li okončali trotjedni vakuum koji je paralizirao dom i onemogućio Kongresu rješavanje hitnih zahtjeva za financiranjem Izraela i Ukrajine. Zastupnički dom nema predsjednika od 3. listopada, a za tu poziciju kandidirala su se osmorica kandidata.

No ne zna se hoće li ijedan od njih uspjeti ujediniti stranku. Međutim, nakon tri tjedna internih sporenja, neki republikanci vjeruju da bi novi predsjednik mogao uskoro biti izabran. "Ljudi su toliko obeshrabreni onime što se događalo zadnja tri tjedna da se žele ujediniti", rekao je zastupnik Don Bacon sinoć.

Republikanci odbili najistaknutijeg člana desnog krila stranke

Bacon je rekao novinarima da bi Zastupnički dom mogao imati predsjednika do utorka navečer, dodajući: "Nadam se tomu." Među kandidatima je zastupnik Tom Emmer, treći republikanac po važnosti u Zastupničkom domu koji ima dovoljno iskustva u politici i prikupljanju sredstava za kampanje da bude snažan kandidat za tu dužnost.

No republikanci su već odbili dvojicu kandidata koji su imali te vještine. Kevina McCarthyja s dužnosti predsjednika Zastupničkog doma smijenila je mala skupina republikanskih pobunjenika 3. listopada, a drugi republikanac po važnosti Steve Scalise odustao je od kandidature tjedan kasnije jer nije uspio prikupiti dovoljno glasova.

Emmer ima sedmoricu suparnika iz desnog krila stranke, među kojima su Byron Donalds i Kevin Hern. Republikanci su prošli tjedan već odbili najistaknutijeg člana te frakcije Jima Jordana. Zastupnički dom zbog te situacije ne može odgovoriti na zahtjev predsjednika Joea Bidena da se odobri 106 milijardi američkih dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini te za sigurnost američkih granica.

Prvo će se glasati iza zatvorenih vrata

Kongres također mora proraditi do 17. studenoga kada istječe rok za dogovor o financiranju američke vlade. Republikanci kontroliraju Zastupnički dom s 221 zastupnikom prema 212, što znači da si mogu dopustiti samo četiri prebjega. Protiv Jordana u petak je glasalo 25 republikanaca.

Demokrati su složni u svojem otporu pa će republikanci morati osigurati 217 glasova u svojim redovima. Republikanci će glasati u nekoliko krugova iza zatvorenih vrata kako bi izabrali svojeg kandidata nakon čega slijedi glasanje cijelog doma. Predsjednika se bira običnom većinom glasova. 

Pročitajte više