KORONAVIRUS

Restorani i kafići zatvoreni, hoće li im ZAMP i dalje uzimati novac?

Foto: Index/Borna Filić/Pixsell

"ZBOG stanja u vezi s korona virusom u Hrvatskoj, HDS ZAMP odgađa izdavanje i slanje računa za ožujak svim ugostiteljskim objektima, hotelima, restoranima, frizerskim salonima i drugim malim korisnicima", stoji u jutrošnjoj obavijesti ZAMP-a.

Zatvoreni pa dobili odgodu računa?

No problem je u tome što većina restorana, hotela, kao i dio kafića ionako više ne radi ili će uskoro zatvoriti vrata po preporuci vlade, odnosno kriznog stožera. Štoviše, u obavijesti ZAMP-a naglašava se da su se s kolegama iz izvođačke udruge HUZIP i diskografske udruge ZAPRAF odlučili na ovaj korak "imajući u vidu izvanrednu situaciju koja se dramatično odrazila na poslovanje velikog broja poduzeća u zemlji". No postavlja se pitanje kako je moguće da je mjera pomoći zapravo odgoda plaćanja računa koji ne bi ni trebali plaćati jer ionako ne rade?

U ZAMP-u o tome još nisu do kraja odlučili.  

"HDS ZAMP je za sad odgodio izdavanje računa za ožujak i pričekat će kraj mjeseca da vidimo što se točno u ožujku dogodilo s cjelokupnim poslovanjem svih korisnika. Pozorno pratimo odluke Vlade RH i njezine procjene o ugroženim poslovnim subjektima. U svakom slučaju, solidarno ćemo odgovoriti na ovu situaciju. Planiramo mjere o kojima ćemo izvijestiti javnost čim budemo imali konkretan uvid  u posljedice korona virusa na poslovanje naših klijenata", stoji u odgovoru Nenada Marčeca, glavnog direktora HDS ZAMP-a, na naš upit.

Marčec: Raskidamo ugovore ako je došlo do zatvaranja objekta

Kažu nam i da sve otkaze ugovora sa ZAMP-om u posljednje vrijeme prihvaćaju jer mnogi zatvaraju svoje objekte.

"Mnogi ugostitelji i drugi poslovni subjekti ovih dana otkazuju ugovore kao posljedica zatvaranja objekata. Sve te otkaze, naravno, prihvaćamo. Povrh toga, HDS ZAMP priprema mjere koje će obuhvatiti sve ugrožene korisnike, uključujući one koji nam se još nisu i neće javiti", kaže Marčec.

Iz Hrvatske obrtničke komore kažu nam kako je ovo samo mjera pomoći koja se donosi u prvom valu, kako bi se na vrijeme reagiralo na krizu. No, kažu nam, treba razmišljati o otpisu.

Otpis i oprost javnih davanja

"Ovo je prvi val mjera koji se donosi kako bi se što žurnije reagiralo na novonastale poteškoće u gospodarstvu. Vidjet ćemo kakvi će biti razmjeri posljedica krize jer se sukladno njima zapravo treba razmišljati i o mogućem otpisu, odnosno oprostu poreza i doprinosa te ostalih javnih davanja. Vjerujemo kako će u nadolazećem periodu svi ključni dionici u sinergiji prilagođavati mjere, kako bi se gospodarstvo maksimalno rasteretilo", kažu iz Hrvatske obrtničke komore dodajući kako su obrtnici, koji su mali i srednji poslovni subjekti, najranjivija skupina te je nužno osigurati njihovu likvidnost i očuvati radna mjesta.

Pročitajte više