Retag: Iz stečajne mase naplaćene ovrhom ZABA-e priznate tražbine prvog isplatnog reda

NA STEČAJNOM ročištu na Trgovačkom sudu u Karlovcu nad tvrtkom Retag, koja je do stečajne mase veće od 168 milijuna kuna došla ovrhom Zagrebačke banke, priznate su tražbine iz tzv. nižih isplatnih redova u iznosu od 1,7 milijuna kuna, pa je tako, među ostalim, priznato i pravo osmero radnika koji će od tog iznosa dobiti polovicu.

Stečajni upravitelj Jozo Brčić podsjetio je da je stečajna masa Retaga iznosila više od 168 milijuna kuna, a do nje se došlo ovrhom ZABA- e krajem prosinca 2003. O tom novcu odlučuju vjerovnici i karlovački Trgovački sud kroz stečajni postupak, jer Retag ima sjedište u Karlovcu.

Na današnjem ročištu nije spomenuto da je vlasnik Retaga nedavno preminuli Andrija Kovačević, a stečajni upravitelj Jozo Brčić nakon rasprave je rekao da ta činjenica u stečajnom postupku ne mijenja ništa, jer on ima zakonite nasljednike, tj. petero djece i ostavinska će rasprava pokazati tko će i koliko naslijediti mogući višak stečajne mase.

Zagrebačka banka također je jedan od vjerovnika Retaga. Tražbina banke danas je osporena do završetka parnice između banke i Retaga, a koja je u tijeku na istom sudu. Jozo Brčić nije se upuštao u prejudicirane ocjene o presudama suda u toj parnici, ali je potvrdio da, u slučaju da njihova potraživanja budu priznata, konačna priznata potraživanja u završnom ročištu neće prelaziti 17 ili 18 milijuna kuna. To znači da će nasljednicima Andrije Kovačevića pripasti blizu 150 milijuna kuna stečajne mase.

Tvrtka Retag registrirana je na bivšoj adresi Turističke zajednice grada Karlovca, a Andrija Kovačević uspio je dokazati da je Retag pravni sljednik tvrtke Tekstil imort-eksport, koja je od Zagrebačke banke povratila osnivački ulog koji je 1986. vrijedio 1100 kuna, a s kamatama je, po presudi Trgovačkog suda, dosegnuo više od 168 milijuna kuna. Potkraj prošle godine, nakon ovrhe Zagrebačke banke, protiv Kovačevića je istražni sudac Županijskog suda pokrenuo istragu zbog sumnje da je zloporabom položaja i ovlasti nezakonito od banke pribavio sporni iznos, jer je raznim nezakonitostima uspio prikazati da je njegova tvrtka Retag u stečaju pravni sljednik tvrtke Tekstil import-eksport. U predistažnom ročištu Kovačević je odbacio optužbe.

Pročitajte više