Reutersov urednik upozorava na mogućnost "balkanskog horor scenarija"

MAKEDONIJA odbija promijeniti ime i zbog te činjenice Grčka blokira njen ulazak u NATO, Kosovo je podijeljeno između Albanaca i Srba i to postaje još jedan zamrznuti konflikt, Srbija okreće leđa Europskoj uniji i bira nacionalističku vladu... Sve su to predviđanja "balkanskog horor scenarija" u analizi aktualnih zbivanja na Balkanu od strane Reutersovog urednika za Europu Paula Taylora.

S tim procjenama se složio i Gerald Klaus, predsjednik Europske inicijative za stabilnost, ističući kako "ovaj najgori scenarij može postati realnost već ovoga ljeta", prenosi beogradska Politika.

Korištenjem diplomacije, novca za regionalne projekte suradnje i plan o ukidanju viza, neke su od mjera na raspolaganju Europske unije i UN-a kojima se želi izbjeći ovakav razvoj događaja.

Nadanja povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna su kako bi svaka država zapadnog Balkana trebala napredovati na putu prema europskim integracijama, a posebice Hrvatska, ubrzanjem odluke o poništenju ZERP-a, ključne prepreke u pregovorima.

Problem Makedonije, koja ima status kandidata za članstvo u EU, jest rješavanje pitanja imena države s Grčkom, koja ne priznaje samo ime "Makedonija". U EU smatraju da je taj dogovor moguće postići do NATO-vog summita, koji će se održati od 2. do 4. travnja.

Službenici NATO-a i američke vlade podupiru ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u Savez te tvrde kako njihov ulazak neće opteretiti njihov budžet, prenose turski mediji.

"Hrvatsku se smatra važnim vojnim partnerom"

"Ako Grčka i Makedonija ne uspiju riješiti pitanje imena, to ne bi smjelo negativno utjecati na šanse za ulazak Hrvatske i Albanije," izjavio je Joseph Biden, predsjednik američkog Odbora za stranu politiku pri Senatu za turske medije. Hrvatsku se smatra važnim vojnim partnerom i uzima se u obzir napredak koji je Hrvatska ostvarila u politici i ekonomiji te u integriranju vojnih reformi.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogle bi potpisati BiH, ako usvoji zakon o reformi policije, te Srbija, ako proeuropske snage pobijede na izborima u svibnju. Zajedno sa Crnom Gorom koja je već potpisala taj sporazum, Albanija i BiH bi trebale u narednih nekoliko mjeseci predati svoje zahtjeve za članstvo, navode pojedini službenici EU-a, prema pisanju Reutersa.

Promatrači balkanskih zbivanja ne dijele taj optimizam. Njihova pažnja je usmjerena na rizik širenja kosovskog konflikta. Tome u prilog idu i signali "meke podjele" Kosova, koji zabrinjavaju EU.

"Predaja nadležnosti s UNMIK-a na EU bez izgleda"

Predaja nadležnosti s UNMIK-a na EU je bez izgleda, zbog Rusije koja bi to blokirala u UN-u, priznaju strogo anonimni europski dužnosnici za Reuters.

Najveću brigu od svih za EU predstavlja moguća pobjeda radikala na izborima u svibnju u Srbiji, na koje oni vrlo malo mogu utjecati. Bilo kakvo, pa tako i najmanje uplitanje u srpsku politiku, neslužbeno upozoravaju visoki dužnosnici EU, moglo bi se Bruxellesu vratiti kao bumerang, upozoravaju srpski mediji.

V.B.

Pročitajte više