Revolucija u liječenju: Česi napravili cjepivo protiv raka

ČEŠKI liječnici iz praške bolnice Motol tvrde kako su prije godinu dana proizveli cjepivo koje može zaustaviti razvoj nekoliko vrsta tumora, a koji nema popratne učinke kao kemoterapija.

Češki mediji pišu je voditeljica tog projekta Jirina Bartunkova izjavila kako je liječnički tim sada zatražio dozvolu za klinička testiranja ovog revolucionarnog cjepiva. Ona tvrdi kako je to jedinstvena metoda koju razvijaju već deset godina, a to cjepivo može se koristiti u liječenju melanoma, leukemije, raka debelog crijeva i maternice te još nekih oboljenja.

Stanice okružuju tumor i brane njegovo širenje

To cjepivo mora biti posebno izrađeno za svakog pacijenta iz njegovih stanica i tumora. Liječnici proizvedu posebne stanice iz krvnih stanica koje su sposobne za pronaći tumor. Tada se one miješaju sa stanicama tumora i pomoću kemijskih tvari "tjeraju'" prema većoj aktivnosti. Kada pronađu tumor, okružuju ga i brane mu da se dalje širi.

Problem bi jedino moglo predstavljati vrijeme koje je potrebno za izradu cjepiva. Naime, za cjepivo jednog pacijenta potreban je tjedni rad cijelog posebnog laboratorija. "Sposobni smo proizvesti 50 doza godišnje. No, istraživanje je došlo u fazu kada bi se ta proizvodnja mogla i povećati", rekla je Bartunkova te je dodala kako je jedna doza cjepiva dovoljna za godišnje liječenje pacijenta. Ta klinika pregovara i s nekim biotehnološkim tvrtkama koje su pokazale zanimanje za proizvodnju cjepiva.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više