Rexepi: Kantonizacija Kosova samo "pusta želja" Vojislava Koštunice

O PODJELI Kosova nema govora i na tu temu nema razgovora, već izjava srbijanskog premijera Vojislava Koštunice o kantonizaciji Kosova i takvi planovi mogu ostati "samo puste želje Koštunice i srbijanskih čelnika", poruka je kosovskog premijera Bajrama Rexhepija, koju u petak prenosi beogradski dnevnik "Glas javnosti".

Beogradski elektronski mediji u petak prenose izjavu izdavača prištinskog dnevnika "Koha ditore" Vetona Surroia da je Koštuničina ideja o regionalizaciji Kosova na etničkim principima neprihvatljiva, te da je to "nastavak politike Slobodana Miloševića".

Predstavljajući u utorak 2. ožujka program buduće vlade, tad još mandatar Vojislav Koštunica, kazao je u Skupštini Srbije da "Srbija mora riješiti državni status koji je doveden u pitanje, jer na dijelu teritorije, na Kosovu i Metohiji, nema vlast, već je najviša vlast međunarodne zajednice". On je najavio da će se vlada zalagati za "kantonizaciju Kosova ili podjelu na entitete".

"Ako je autonomija ona formula kojom Rezolucija 1244 osigurava samoupravu Kosova i Metohije u odnosu na Srbiju, onda je autonomija srpske zajednice na Kosovu ta nova formula koja toj zajednici osigurava osnovne uvjete opstanka", kazao je tad Koštunica. On je pojasnio da "autonomija podrazumijeva teritorijalnu autonomiju, odnosno podjelu Kosova na entitete ili kantonizaciju, i kulturnu i personalnu autonomiju", pri čemu se mora voditi računa da je "nacionalni sastav Kosova bitno promijenjen nakon 1999. godine, te se pri konstituiranju institucija na Kosovu mora voditi računa o stanju kakvo je bilo 1999. godine".

Pročitajte više