Rexhepi: Vodstvo HND-a treba se povući

U POVODU današnjeg priopćenja HND-a u vezi s haaškim optužnicama protiv osoba odgovornih za objavljivanje iskaza zaštićenih svjedoka, članica Vijeća časti Hrvatskoga novinarskog društva Diana Rexhepi objavila je priopćenje u kojemu ocjenjuje da se vodstvo HND-a nedopustivo politički svrstalo i da se zbog toga treba povući.

Potpredsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka priopćio je danas kako će se "u povodu haških optužnica protiv Markice Rebića, Ivice Marijačića, Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića Hrvatsko novinarsko društvo svojim autoritetom zauzeti da protiv njih ne bude kaznenog progona i procesa", no HND ne može stati u obranu objavljivanja iskaza zaštićenih svjedoka.

Diana Rexhepi u priopćenju kaže: "Najnovije reagiranje potpredsjednika HND-a Zdenka Duke u ime Izvršnog odbora Društva opetovani je čin nedvosmislenog svrstavanja vodstva HND-a u jasno politički određenu skupinu, što je suprotno temeljnim načelima i HND-a i novinarstva uopće."

Ona ističe da Duka i, kako kaže, njegovi istomišljenici ne štite novinare i novinarske slobode jer se u priopćenju "ne navodi kako je riječ o optužnicama protiv trojice novinara, Marijačića, Margetića i Šešelja, nego ih se dovodi u kontekst s Markicom Rebićem, koji nije i ne može biti predmetom zanimanja HND-a jer nije novinar niti je djelo za koje ga tereti optužnica počinio s pozicije novinara".

To "legitimira vodstvo HND-a kao družbu političkih djelatnika, namjerno ili nenamjerno zalutalih u cehovsku udrugu novinara. Stoga, mora slijediti odstup vodstva HND-a i bezuvjetno profesionalno, apolitičko repozicioniranje Hrvatskoga novinarskog društva", kaže u priopćenju Diana Rexhepi.

Danas je Diana Rexhepi, zajedno s Tomislavom Držićem i Davorom Ivankovićem u ime "Inicijative novinara za slobodu medija i depolitizaciju HND-a", Hrvatskome novinarskom društvu i hrvatskoj javnosti poslala i otvoreno pismo. Potpisnici njime pozivaju vodstvo HND-a da "povuče svoju prvotnu izjavu i postupi po načelima za koje je dobilo mandat većine članova Društva, a to je zaštita svih novinara i slobode medija".

Potpredsjednik HND-a Zdenko Duka u prvom je komentaru najnovijih haaških optužnica rekao da su trojica optuženih novinara postupili "neprofesionalno i prekršili statut Haaškoga suda".

Takav komentar potpisnici otvorenog pisma smatraju sramotnim i ideološki opredijeljenim. Ističu, naime, da im je HND, naprotiv, trebao pružiti potporu, a ako to ne učini, vodstvo Društva treba se povući.

Pročitajte više