Rezultati izbora postali službeni

USTAVNI SUD odbio je još četiri žalbe na parlamentarne izbore, pa i onu da izbori nisu zakoniti. Time su danas utvrđeni službeni rezultati, i nema više prebrojavanja glasova i žalbi na broj istih.

Naime, Ustavni je sud odbio žalbe na odluke Državnog izbornog povjerenstva, među kojima su bile dvije od haškog osuđenika, novinara Domagoja Margetića. On je tvrdio da je izborni zakon prekršen jer se u pojedinim izbornim jedinicama broj birača razlikovao za više od pet posto koliko je Ustavom dozvoljeno, a u nekima čak i 21 posto. Ustavni suci su zaključili kako se prigovor odnosi na osporavanje zakonskih rješenja, a ne na neku konkretnu nepravilnost.

Žalio se i što su popisi birača neuređeni, te tvrdio da više od petine upisanih i ne postoji, pa je moguća manipulacija tim biračkim tijelom. Naime, i GONG je upozorio kako je svaki peti glasač u dijaspori mrtav. DIP je Margetiću odgovorio i prigovorio što nije naveo ni jednu konkretnu nepravilnost, te zaključio kako o njegovim podnescima ne mogu ni odlučivati. On se potom žalio Ustavnom sudu, tražeći ponovno i javno prebrojavanje glasova i poništenje izbora, ali Ustavni ga sud nije uslišao.

Žalbu Roberta Jankovicsa, kandidata za zastupnika mađarske nacionalne manjine koji je tražio ponavljanje izbora u Batino, općina Draž, na kojem je već bilo ponovljeno glasovanje, Ustavni je sud odbacio kao neosnovanu. On je tvrdio da su aktivisti njegovog najvećeg konkurenta Deneša Šoje, koji je za 1,52 posto glasova i pobijedio za zastupnika mađarske nacionalne manjine, pokušali podmititi birače.

Zbog nepravodobnog prigovora odbijen je i Ivan Miler koji je od devet kandidata za zastupnika češke i slovačke manjine dobio najmanje glasova (0,27 posto)

Državno izborno povjerenstvo priopćilo je kako je na današnjoj sjednici utvrdilo potpune rezultate izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 2007. Rezultate izbora za zastupnike u Hrvatski sabor objavili su na internetskoj stranici DIP-a, www.izbori.hr.

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više