Rezultati mature puno gori nego lani, 8800 učenika palo hrvatski i matematiku

Maturanti u Slavonskom Brodu Foto: Pixsell/Ivica Galovic

NACIONALNI centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja danas je u podne objavio privremene rezultate ljetnog roka državne mature, kojem je pristupilo oko 34.000 maturanata, a konačni rezultati bit će poznati 15. srpnja. 

Prvi podaci govore da se povećao broj negativnih ocjena iz matematike i hrvatskog jezika, i to čak 3% u odnosu na prošlu godinu. Podsjetimo, matematika i hrvatski su obavezni predmeti na maturi, pa uspjeh u njihovom polaganju određuje hoće li učenik upisivati fakultet ili će morati čekati jesenski rok. Ispit iz hrvatskog jezika sastoji se od dva dijela, testa iz jezika i književnosti te eseja, i za polaganje je potrebno zadovoljiti oba dijela. No, kako navodi Srednja.hr, maturanti od sljedeće godine više neće morati ostvariti minimalno dovoljan rezultat u oba dijela ispita hrvatskog jezika da bi prošli maturu.

Nedovoljnu ocjenu iz hrvatskog jezika i matematike ove godine je na maturi dobilo 8800 učenika, dok je prošle godine takav rezultat imalo 7522 učenika. Pragovi prolaznosti su isti kao lani, što u matematici iznosi 25 posto, što znači da je potrebno odgovoriti točno na 12 zadataka za prolaz.

Trend loših rezultata

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak primijetila je u izjavi za portal Srednja.hr da postoje vrlo velike razlike između ocjena na Državnoj maturi i ocjena tijekom školske godine, što ukazuje na nužnost standardizacije kriterija u ocjenjivanju. To je, kazala je, jedan od ciljeva promjena koje se uvode u sve škole od jeseni. S obzirom na pogoršan rezultat testiranja iz matematike i hrvatskog jezika, ministrica je kazala da će trebati razmisliti o broju sati posvećenih tim predmetima u školama.

"Da će se trend loših rezultata nastaviti, pokazivali su rezultati s međunarodnih ispita učenika iz RH, za koje nitko nije mario. Stajali su u ladicama", kazala je za HRT ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Pročitajte više