Riccardo Illy protiv hrvatskog gospodarskog pojasa

PREDSJEDNIK pokrajinske vlade talijanske pokrajine FriuliGiulia i nekadašnji gradonačelnik Trsta Riccardo Illy izjavio je pred svoj posjet Ljubljani koju će u utorak posjetiti na poziv slovenskog šefa diplomacije Dimitrija Rupela da se protivi ideji proglašenja proširenog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, čak i ako bi se o tome dogovorile Hrvatska i Italija.

"Ne slažem se sa proširenjem pojasa teritorijalnog mora u Jadranu jer je to malo i zatvoreno more", izjavio je Illy u razgovoru koji s njime objavljuje slovensko "Delo" u broju od ponedjeljka.

Illy je dodao da smatra da Jadransko more i ubuduće mora zadržati pojas međunarodnih voda i "slobodnu plovidbu za sve brodove", te da bi se prošireni gospodarski pojas u njemu mogao proglasiti samo u skladu s odlukama Europske unije i uz suglasnost svih država na Jadranu, u što, kako je dodao, sumnja.

Illy je u razgovoru za "Delo" rekao da nisu točne informacije da se talijanska vlada slaže s namjerom Hrvatske, te da su izjave koje su to tvrdile, po svoj prilici, bile "nesporazum".

Pročitajte više