Rice: Bush vrlo optimističan u svezi s iračkim izborima

AMERIČKI predsjednik George W. Bush je "iznimno optimističan" zbog odaziva Iračana na tamošnjim izborima, izjavila je u nedjelju američka državna tajnica Condoleezza Rice.

"Razgovarala sam s njim prije nekoliko sati i nevjerojatno je optimističan kada je riječ o iračkom narodu", rekla je Rice za američku tv-postaju Fox.

U nedjelju, sat vremena nakon zatvaranja birališta, još nije bilo službene reakcije Bijele kuće, ali je najavljena za nedjelju navečer.

Rice je za postaju Fox izjavila da su izbori u Iraku "protekli bolje nego što se očekivalo" i da su "velik korak naprijed" za demokraciju.

"To je početak novog dana za Irak", rekla je državna tajnica istaknuvši da izbori "nisu bili savršeni" i da "postoje mjesta u zemlji u kojima su ljudi bili zastrašeni i gdje je nasilje rašireno". "Ti su izbori prva, ali ne i posljednja etapa na putu demokratizacije Iraka, zato mislim da ćemo ubuduće o njima govoriti kao o naporu da se svi Iračani ujedine radi bolje budućnosti", dodala je.

"Iračani koji su danas izašli na birališta su odvažni i znaju da glasuju za budućnost svoje zemlje. Moramo ih bodriti" i pomoći im da "uzmu sudbinu u svoje ruke", rekao je glavni tajnik UN-a Kofi Annan u kratkom komentaru na izbore.

Pročitajte više