Rice doputovala u Moskvu

Američka državna tajnica Condoleeza Rice, koja je u utorak doputovala u dvodnevni posjet Moskvi, izjavila je kako su pitanja centralizacije državne vlasti u predsjedništvu i nepostojanje neovisnih medija u Rusiji, posebno elektronskih, vrlo zabrinjavajuća.

"Demokratski gledajući trendovi nisu pozitivni", rekla je Rice novinarima u zrakoplovu na letu prema Moskvi gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ostalim visokim ruskim dužnosnicima.

"Centralizacija državne vlasti u predsjedništvu na štetu institucija poput donjeg doma parlamenta ili na štetu neovisnosti pravosuđa vrlo je zabrinjavajuća. Također je zabrinjavajuće nepostojanje neovisnih, posebno elektronskih medija", rekla je Rice.

Ona je ocijenila da, ukoliko Putin izmijeni ustav kako bi mogao i treći put zaredom postati ruski predsjednik, "to neće biti pozitivan razvoj događaja".

Putin je do sada nekoliko puta izjavio kako neće ostati na čelu zemlje nakon što istekne njegov drugi predsjednički mandat koji završava 2008. Rice je novinarima kazala kako ga Washington "drži za riječ".

Rice bi se u srijedu nakon razgovora s ministrom obrane Sergejem Ivanovim i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim trebala sastati s Putinom. Njezina je zadaća pripremiti teren za posjet Moskvi američkog predsjednika Georgea W. Busha koji će onamo doputovati idući mjesec.

(Hina) xmh ydv

Pročitajte više