Rice poziva na hitan prekid vatre u Libanonu

AMERIČKA državna tajnica Condoleezza Rice, na putu za turneju po Bliskom istoku, pozvala je u ponedjeljak na "hitan" prekid vatre u Libanonu upozoravajući da svaki sporazum mora početi rješavanjem uzroka sukoba.

"Mislimo da je prekid vatre hitan", kazala je Rice na putu za Izrael gdje je očekuju u ponedjeljak radi razgovora s premijerom Ehudom Olmertom i drugim izraelskim dužnosnicima.

"Važno je imati uvjete za uspješnost prekida vatre", dodala je Rice, podsjećajući na američki stav prema kojem prekid vatre nije trajan dok se ne pozabavi dubokim uzrocima sukoba, to jest prijetnjom libanonskog Hezbollaha Izraelu i podrškom Irana i Sirije gerilcima.

Kazala je novinarima u letjelici, koja se zaustavila u irskom Shannonu zbog opskrbe gorivom, da je spremna vratiti se na Bliski istok po povratku s azijskog summita u Maleziji kamo bi trebala otputovati krajem tjedna.

Šefica američke diplomacije predvidjela je i susret s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom, prije odlaska u Rim, gdje bi trebala sudjelovati na međunarodnom sastanku o Libanonu.

Pročitajte više