Rice preuzela mjesto američkog državnog tajnika

Condoleezza Rice u četvrtak je preuzela mjesto američke državne tajnice na kojem je očekuju značajni vanjskopolitički izazovi posebice stabilizacija Iraka.

Prvog radnog dana na novoj dužnosti Rice su u četvrtak ujutro u State Departmentu pozdravile stotine uposlenika.

Obraćajući se osoblju State Departmenta Rice je u američkoj vanjskoj politici obećala slijediti ciljeve širenja slobode i demokracije diljem svijeta koje je predsjednik Bush istaknuo u svojem inauguralnom govoru.

"Amerika će se zauzimati za slobodu", rekla je ona.

Rice će se kao šefica američke diplomacije suočiti s nizom vanjskopolitičkih izazova uključujući potrebu stabilizacije i daljnje demokratizacije Iraka nakon nedjeljnih izbora, obnove odnosa SAD-a s europskim saveznicima oslabljenih ratom u Iraku, oživljavanja bliskoistočnog mirovnog procesa te suzbijanja nuklearnih ambicija Irana i Sjeverne Koreje.

Tijekom saslušanja za potvrdu kandidature u Senatu, Rice nije naznačila da namjerava preporučiti promjene američke strategije u Iraku za svladavanje pobune i demokratizaciju zemlje.

Ona također nije ukazala na promjene u diplomatskim naporima da se zaustavi nastojanje Irana i Sjeverne Koreje da razviju nuklearno oružje.

Glede Bliskog istoka ona je naznačila da je izbor Mahmouda Abbasa za novog palestinskog predsjednika prigoda za obnovu mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca i obećala da će se osobno za to zauzeti.

Očekuje se da će Rice potkraj sljedećeg tjedna putovati u Europu i moguće na Bliski istok.

Rice (50) bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Busha i jedna od njegovih najbližih suradnika, položila je prisegu na kratkoj svečanosti u Bijeloj kući u srijedu navečer pred predstojnikom predsjednikova ureda Andrewom Cardom.

Predsjednik Bush će u petak nazočiti službenoj ceremoniji prisege Condoleezze Rice u State Departmentu.

Rice, nekadašnja profesorica Sveučilišta Stanford i stručnjakinja za bivši Sovjetski Savez, prva je crnkinja i druga žena na mjestu šefa američke diplomacije.

(Hina) xslek ysbad

Pročitajte više