Rice rekla da SAD nije imao čarobni štapić da spriječi 11. rujna

AMERIČKA savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice rekla je u četvrtak kako Sjedinjene Države posljednja dva desetljeća nisu na odgovarajući način odgovorile na terorističke prijetnje, ali da nije bilo čarobnog štapića kojim se mogao spriječiti teroristički napad na SAD 11. rujna.

"Više od 20 godina narastala je teroristička prijetnja, a američki odgovor tijekom nekoliko administracija obiju stranaka bio je nedostatan", rekla je Rice svjedočeći pred američkim Povjerenstvom za terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. u kojima je poginulo više od 3.000 ljudi.

"Tragično, unatoč jeziku rata kojim je govoreno prije 11. rujna, ova zemlja jednostavno nije bila u stanju rata", rekla je ona.

Tijekom višesatnog javnog svjedočenja pod prisegom Rice je ustvrdila da je predsjednik George W. Bush shvaćao da je al-Qaida ozbiljna prijetnja SAD-u i da Irak nije imao prioritet nad tim problemom.

U važnom svjedočenju pred Povjerenstvom, koje su prenosile sve važnije američke televizijske kuće, Rice je nastojala pobiti optužbe bivšeg šefa za borbu protiv terorizma Bijele kuće Richarda Clarkea da je Bushova vlada zanemarila opasnost koju je predstavljala al-Qaida i usmjerila pozornost na Irak.

Rice je kazala da unatoč intenzivnih napora sigurnosnih službi tijekom ljeta 2001. Sjedinjene Države nisu znale da se sprema napad i nisu ga mogle spriječiti.

"Kao što su pokazala vaša saslušanja nije bilo čarobnog štapića koji je mogao spriječiti napade 11. rujna", rekla je Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost.

Rice je ukazala je da su postojale strukturalne i pravne prepreke koje su otežale prikupljanje i međusobnu razmjenu informacija između sigurnosnih službi koje je možda moglo pomoći da se spriječe napadi al-Qaide.

Desetočlano Povjerenstvo, u kojem je po pet demokrata i republikanaca, podijelilo se tijekom saslušanja po stranačkim crtama, s demokratima koji su svojim pitanjima i komentarima nastojali okriviti Bushovu vladu da nije poduzela dovoljno da spriječi napade i republikancima koji su nastojali podijeliti odgovornost s prethodnom vladom predsjednika Billa Clintona.

Rice je odbacila tvrdnje da je Bushova vlada imala konkretna upozorenja da će doći do napada.

"Izvješća o prijetnjama koja smo primali na proljeće i ljeto 2001. nisu bila određena glede vremena, mjesta niti načina napada", rekla je.

Glede obavještajnih informacija koje je Bush dobio 6. kolovoza 2001. o al-Qaidinim namjerama da napadne SAD Rice je rekla da se radilo o starim izvješćima, među ostalim i nepotvrđenim izvješćima da bi teroristi mogli pokušati oteti američki zrakoplov kako bi ucijenili vladu da pusti teroriste zatočene zbog napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku 1993.

Rice je, međutim, rekla da tada nije bila spomenuta mogućnost da bi teroristi mogli upotrijebiti zrakoplove kao sredstvo za napad.

Pročitajte više