Richard Dawkins: Regresivna ljevica ne želi vidjeti homofobiju koju promiče islam

Screenshot: YouTube

POZNATI evolucijski biolog Richard Dawkins kudi liberale i ljevicu zbog "izdajničkog" ignoriranja netrpeljivosti prema ženama i homofobije koje promiče islam usprkos raširenom kršenju ljudskih prava u muslimanskom svijetu.

"Regresivna ljevica je zatvorila oči pred mržnjom prema ženama i homofobijom jer apsudrno misli da se islam mora 'poštivati' kao 'rasa,'" napisao je taj gorljivi zagovornik ateizma u znanosti na Twitteru.

Kad su drugi korisnici u raspravi rekli da "nema sramote u prihvaćanju," on im je odgovorio: "Zapravo ja mislim da ima sramote. Jer mržnja žena i homofobija koju promiče islam nije tajna i naširoko je poznata".

Ovo nije prvi put da Dawkins privlači pažnju optužujući liberalnu ljevicu da iznevjerava svoje ideale. On je u listopadu gostovao na HBO-u kod Billa Mahera kad je ovaj rekao da je "smiješno" što pojedinci muslimane čine "zaštićenom vrstom".

Sloboda govora

Dawkins se tada složio s Maherom i rekao da se kritičari islama često osuđuju kao rasisti, podsjećajući da su studenti Sveučilišta Warwick zabranili nastup sekularnoj iranskoj aktivistici Maryam Namazie iz straha da bi ona mogla uvrijediti religiju.

"Ako ne možeš reći što misliš na sveučilišnom dobru, gdje možeš? Hoću reći, sloboda govora je u samoj suštini sveučilišta," rekao je tada Dawkins. "Oni misle da si rasist ako kritiziraš islam i vi ste potpuno u pravu kad kažete da regresivni liberali daju slobodan prolaz islamu," nastavio je.


"Oni su u pravu oko svega drugog, oni su u pravu oko žena i svih drugih dobrih stvari, ali u slučaju islama, oni samo nude slobodan prolaz. Ja mislim da to čine jer su užasnuti pomišlju da su rasisti," citira Gospel Herald.

Poštivanje iz straha

O percepciji islama kod ljevice je progovorio i drugi poznati sekularist i ateist, profesor Phil Zuckerman, rekavši za CNSNews da mediji rado udaraju po kršćanstvu, dok islam tretiraju s poštovanjem temeljenim na "strahu".

"Čini se da (liberalni) mediji vide kritiku, ismijavanje i degradiranje kršćanstva kao dozvoljeno, ali islamu daju slobodan prolaz," rekao je. "To je čudno, jer ako brinete o ženskim pravima, ako brinete o ljudskim pravima, ako brinete o gay pravima, taka je uistinu islam puno problematičniji". 

Zuckerman je u razgovoru priznao da i sam nikad ne bi ispisao o islamu ono što piše o drugim religijama i da je glavni razlog autocenzure strah. 

Pročitajte više