Riječani se duboko osobno opraštaju sa Svetim Ocem

RIJEČANI se noćas tiho i duboko osobno opraštaju s Ivanom Pavlom II.

Poput prošle noći, koju su probdjeli u molitvi za papino zdravlje, okupili su se u Crkvi Gospe Lurdske na Žabici, a nakon vijesti o njegovoj smrti, u velikom broju krenuli su ka Svetištu Gospe Trsatske.

Sveti Otac Ivan Pavao II zauzima posebno mjesto u riječkoj crkvenoj zajednici, ali i među stanovništvom Rijeke, u kojoj je boravio četiri dana za svog trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj.

Rijeka je tih dana, između 5. i 9. lipnja 2003., bila privremeno sjedište državnog i duhovnog vodstva Vatikana i Katoličke crkve uopće. Iz Rijeke je papa Ivan Pavao II odlazio u posjete ostalim četirima hrvatskim gradovima, Osijeku, Đakovu, Dubrovniku i Zadru, te se navečer vraćao u privremenu riječku rezidenciju u bogoslovnom sjemeništu.

Na blagdan Duhova, 8. lipnja, predvodio je svetu misu na riječkoj Delti pred 100.000 vjernika. Tom prilikom pozvao je okupljene da budu narod nade i da se ne mire s umorom i pukim tijekom zbivanja, ustvrdivši da je današnje društvo dramatično rascjepkano i podijeljeno. Tada je Ivan Pavao II. podsjetio da se čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što radi ili posjeduje.

Za boravka u Rijeci pohodio je Svetište Gospe Trsatske i katedralu Svetoga Vida. Sjemenište je nakon završetka pastroalnog pohoda nazvano njegovim imenom.

Riječani su tada svakodnevno pratili papu na putu ka zračnoj luci na Krku neprekinutim špalirom uz prometnice. Uz sjećanje na te dane, sada su Riječani molitvom i intimnim promišljanjem papinih poruka i zalaganja za opće dobro ispratili Svetoga Oca s ovoga svijeta.

Pročitajte više