Riječani ulagali u nepostojeću banku - izgubljeni milijuni eura

SVI OŠTEĆENI imaju istu priču. Vjerovali su da ulažu novac u otvaranje austrijsko-britanske banke, no zbog hrvatske birokracije i neusklađenosti s normama EU-a taj projekt propada. Njihov novac se navodno ulaže u investicijske fondove ili Forex, rizičnu trgovinu devizama, gdje se potom gubi ili blokira.

Bezvrijedan vrijednosni papir

"Ušla sam u banku. Dok sam u Privrednoj čekala red, bila sam sigurna da mojim mukama dolazi kraj. Konačno me službenica pozvala. Iz torbice izvlačim vrijednosni papir Future Trend Investment Holding Limited (FTIH). Na donjem dijelu dokumenta je pečat s natpisom Hong Kong. U sredini u eurima piše iznos koji želim i mogu podignuti, barem sam tako mislila. Radi se o 35.500 eura. Sve izgleda uvjerljivo, kao čist posao. No službenica me čudno pogledala i rekla da papir nema nikakvu vrijednost. Ostala sam u šoku. Nazvala sam Marija Jankeka te mu ispričala što sam doživjela. Rekao mi je da ne vjerujem 'glupanima u banci koji su neuki, neobrazovani i imaju završene smiješne škole'. OK, pomislila sam, idem u drugu banku. Ovog puta Zagrebačku". Međutim, ni tamo Tina Vrbanec nije mogla unovčiti vrijednosni papir, piše Novi list.

Tina Vrbanec je tek jedna od nekoliko osoba iz prve grupe navodnih oštećenika u poslu oko otvaranja austrijsko-britanske banke u Hrvatskoj koje su ovoga petka podnijele kaznene prijave protiv šest osumnjičenika zbog kaznenog djela prevare. Novi list doznaje da su brojni Riječani prije nekoliko godina mahnito počeli ulagati novac, a radi se o milijunima eura, u projekt otvaranja austrijsko-britanske banke. Tina Vrbanec je, naprimjer, od 1. srpnja 2005. do kraja 2006. za kupnju dionica austrijsko-britanske banke u Hrvatskoj, čije se osnivanje tada navodno pripremalo, uplatila 40.900 eura. Ona kaže kako je osoba koja joj je ponudila taj posao Zagrepčanin Mario Jankek. Krajni je cilj njene kaznene prijave, kao i svih ostalih oštećenika, pokušaj povrata uloženog novca.

Primamljiva ponuda ispala prevara


"U to sam vrijeme htjela riješiti stambeno pitanje i igrom slučaja upoznala sam Jankeka koji mi je predstavio atraktivan projekt osnivanja banke u Hrvatskoj. Predstavljao se jednim od menadžera te banke. Govorio je da surađuju s predsjednikom Nadzornog odbora Erste&Steiermärkische banke u Austriji, spominjao je gospodina Škundrića, Mišela, kojeg sam također, kao i njegovog sina Damira, prijavila u kaznenoj prijavi. Spominjao je i Nikolu R., isto prijavljenog u kaznenoj prijavi, kao stručnjaka za financije školovanog u Londonu. Jankek mi je rekao da oni zajedno rade na osnivanju banke, a ponuda koju su mi dali podrazumijevala je moje ulaganje u tu banku, čime odmah postajem njen dioničar i dobivam povlašteni status pri dobivanju povoljnijih kredita. Rekao mi je da ako kupim sada dionice, odmah i među prvima, kroz 10 godina preko isplate dividende vraćam uloženo, a pritom mi ostaju dionice koje u svakom trenutku mogu dobro prodati", ispričala je.

"Uvjeravana sam kako se novac koji uplaćujem zadržava u Hrvatskoj, ne iznosi se izvan države, jer isključivo služi kao temeljni kapital banke u RH. Ako se banka ne otvori, novac će mi vratiti umanjen za prihvatljivih 1 posto. Ponuda mi se učinila odličnim rješenjem za financijske probleme i počela sam periodički uplaćivati iznose od po nekoliko tisuća eura. Nakon nekoliko mjeseci zvala sam Jankeka da vidim što je s bankom, je li osnovana, ako nije, što se zbiva. Rekao je da imaju sitnih problema oko registracije banke, ali samo zbog pregovora s EU-om. Izrazila sam sumnju u prevaru, no on je tvrdio da je sve u redu i da trebam cijeniti priliku koju mi je pružio. Počeo me navlačiti da još više ulažem jer ću kao dioničar s većim brojem dionica imati više prava, pa i na postavljanje pitanja. Umjesto da odustanem od svega, ja sam naivna i dalje nastavljala uplaćivati, a što više budem plaćala, kazao mi je Jankek, prije ću doći u direktan kontakt s menadžerima banke i prije povratiti uloženi novac nego ostali dioničari", kaže prevarena ulagačica.

"Ulagačica govori totalne budalaštine"

"Prilikom mojih uplata Jankek mi je izdavao nekakve čudne potvrde na njemačkom jeziku, jer je kao većinski osnivač banke banka iz Austrije, dok je na pečatu koji se pojavljivao uz njemački jezik stajala oznaka pripadnosti trgovačkog društva s područja SAD-a Mat Investment, ili iz Graza tvrtka Mat Projekt. Uglavnom, od Jankeka sam jedva izvukla obećanje kako će mi vratiti novac, oko 40.000 eura do kraja 2008. ako se banka ne otvori. No odjednom je novac, sasvim suprotno dogovoru i obećanjima, iznesen iz Hrvatske 'radi sigurnosti'", rekla je.

Tina Vrbanec je nakon toga Jankeku zaprijetila Uskokom jer je "napravio nešto što nije smio". U siječnju prošle godine su se dogovorili da će joj vratiti novac, a ona njemu dokumente. Donio joj je spomenuti vrijednosni papir koji nije mogla unovčiti.

Prozvani Mario Jankek je za Novi list prokomentirao da je "zatečen glupostima Tine Vrbanec koja govori totalne budalaštine".

Pročitajte više