Riječki gradonačelnik: Smanjit ćemo cijene vrtića za 25 eura mjesečno

Foto: FaH, Ilustracija: MJ

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je danas da će cijene gradskih i drugih vrtića u Rijeci biti smanjene za 25 eura na mjesec po korisniku, što će se primjenjivati za razdoblje od početka godine i tako će se za 300 eura na godinu rasteretiti budžete roditelja.

Radi se o manjoj cijeni i za privatne i za gradske vrtiće - za privatne vrtiće već je ugovoreno smanjenje cijena za što se izdvaja 130 tisuća eura na godinu, a gotovo 900 tisuća eura bit će izdvojeno za gradske vrtiće, ali odluku za gradske vrtiće još treba prihvatiti Gradsko vijeće, rekao je Filipović na konferenciji za novinare.

U ovom mandatu, rekao je riječki gradonačelnik, otvoreno je oko 200 novih mjesta za djecu jasličke dobi.

Najavio je kako se u suradnji sa zajednicom Talijana priprema izgradnja novog vrtića na Krnjevu čime će jaslički i vrtićki kapaciteti biti povećani za 84 mjesta. Vrtić će imati pet skupina, a radovi bi nakon izbora izvođača, trebali biti završeni za 10 do 12 mjeseci.

Sufinanciraju se i obrti za čuvanje djece, sada za stotinu djece te se za to godišnje izdvaja 340 tisuća eura.

Napominje da je u  kolektivnom pregovaranju došlo do procesa mirenja sa sindikatima zaposlenih u gradskim vrtićima te se nada pozitivnom ishodu.

Konačni prijedlog Strategije urbane aglomeracije uskoro na Gradskom vijeću

Filipović je izvijestio da će Gradsko vijeće na sljedećoj sjednici odlučivati i o Konačnom prijedlogu Strategije urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje 2021. – 2027., koji je usuglašen s gradovima i općinama koje čine aglomeraciju te je utvrđena lista 18 projekata od strateškog značaja.

Maksimalno smo iskoristili europska sredstva, radi se o 14 gradova i općina, koji su u ovome financijskom razdoblju pristupili aglomeraciji, rekao je dodavši da je najviši iznos bespovratnih sredstava 55 milijuna eura, na temelju sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

Pročelnica Ljiljana Buljan kaže da Strategija omogućuje iskorištavanje EU sredstava sustavom mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), za projekte koji pridonose urbanom razvoju aglomeracije.

Grad Rijeka od tih financija planira uređenje postojeće sportsko-obrazovne zone Trsat, obnovu i prenamjenu bivše industrijske zgrade Exportdrva u suvremeni višenamjenski prostor, obnovu zgrade nekadašnjeg radničkog kazališta u kompleksu Benčić, uređenje servisno-garažnog prostora Autotroleja i unaprjeđenje sustava javnog prijevoza te nastavak projekta obnove riječkog Toplinarstva.

O radu nove sortirnice

Na novinarsko pitanje o početku rada nove sortirnice, Filipović je rekao da niti jedna od šest sortirnica u Hrvatskoj, koje su bile sufinancirane europskim novcem, još nije u funkciji, ustvrdivši da najveću odgovornost za to snosi resorno ministarstvo, koje je u javnom pozivu stimuliralo da se nešto napravljeno javnim novcem ne može izravno dodijeliti javnom isporučitelju usluge.

Napominje da je novi natječaj pripremljen i očekuje se da će biti raspisan kroz tjedan dana.

Na pitanje o peticiji dijela građana, tj. o inicijativi za izgradnju novog stadiona, hotela i tri nebodera na Kantridi, Filipović je rekao da će biti izrađen detaljni plan urbanističkog uređenja tog područja i GUP te da je u tom procesu predviđeno sudjelovanje javnosti.

Pročitajte više