rijeka: IZRICANJE PRESUDE TZV. GOSPIĆKOJ SKUPINI U PONEDJELJAK

Tihomiru Oreškoviću, Ivici Rožiću, Stjepanu Grandiću i Mirku Norcu optuženima za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u ponedjeljak će na Županijskom sudu u Rijeci biti izrečena presuda.

Četvorica optuženih iz tzv. gospićke skupine terete se za odvođenja i likvidaciju najmanje 50 civila, pretežno srpske nacionalnosti na gospićkom i karlobaškom području u listopadu 1991. godine. Po optužnici, koju je sastavio te prije desetak dana predstavio njene izmjene, zamjenik županijskog državnog odvjetnika Doris Hrast prvooptuženi Tihomir Orešković se tereti za izdavanje naloga za odvođenje civila iz njihovih kuća i podruma te njihovu likvidaciju. Orešković je optužen da je kao tadašnji tajnik Kriznog štaba za Liku uzurpirao svu vlast na gospićkom području te uz pomoć tamošnje vojne policije provodio masovno ubijanje srpskih civila.

Umirovljeni general HV Mirko Norac, tadašnji zapovjednik 118. gospićke brigade HV, optužen je za organiziranje i provedbu, uz Tihomira Oreškovića, odvođenja i likvidacije civila. Uz to, Norac je optužen za ubojstvo jedne žene pištoljem nakon izdvajanja iz skupine civila dovedenih na mjesto likvidacije na Pazarištu 17. listopada 1991.

Neposredno prije ove likvidacije, po optužnici, u Kriznom štabu za Liku održan je tzv. smrtnosni sastanak na kojem su Orešković i Norac okupljenim najznačajnijim osobama tada u Gospiću, čelnicima svih važnijih službi u gradu, naredili da obave tu likvidaciju. Na tom mjestu ubijeno je najmanje deset civila.

Stjepan Grandić, zapovjednik perušićke bojne 118. brigade u 1991. godini, optužen je za organiziranje zatočenja privedenih civila u perušićkoj vojarni, a po nalogu Oreškovića i Norca. U optužnici stoji da je Grandić, također po nalogu Oreškovića i Norca, organizirao i proveo likvidaciju dvadesetak civila, prethodno zatočenih u vojarni, na Lipovoj glavici 18. listopada 1991.

Ivica Rožić se tereti da je po nalogu Oreškovića i Norca, uz pomoć hrvatskih vojnika neutvrđenog identiteta, iz njihovih kuća u Karlobagu odveo trojicu tamošnjih Srba i potom ih ubio na predjelu Crni Dabar na Velebitu.

Svi optuženici su u svojim obranama izjavili da se ne osjećaju krivima.

Milan Čanić, po prvoj verziji optužnice peti optuženi kao zamjenik Mirka Norca 1991. godine, oslobođen je optužbi prije desetak dana zbog nedostatka dokaza.

Istražni postupak u ovom predmetu počeo je u rujnu 2000. godine nakon uhićenja Oreškovića i Rožića. Glavna rasprava tijekom koje je saslušano više od 150 svjedoka je započela krajem siječnja 2002. godine nakon višemjesečnih odgoda.

(Hina) dsil dd

Pročitajte više