Rijeka: Okrugli stol o prijedlogu o spajanju županijskih lučkih uprava

PRIMORSKO-GORANSKA županijska uprava naručila je, a riječki Pomorski fakultet izradio i predstavnicima županijskih lučkih uprava te jedinica lokalne samouprave danas predstavio prijedlog modela upravljanja županijskim lukama po kojem bi osam lučkih uprava bilo spojeno u jednu županijsku lučku upravu sa šest podružnica.

Novi prijedlog upravljanja predstavljen je na okruglom stolu koji je priredio županijski Upravni odjel za pomorstvo, promet i veze. Županijske lučke uprave, četiri otočne (Krk, Rab, Cres i Lošinj) i četiri obalne (Opatija, Bakar, Crikvenica i Novi Vinodolski) ostvarile su 2002. oko 15, a 2003. oko 18 milijuna kuna prihoda. Od toga oko 80 posto ostvaruju četiri otočne luke.

Župan Zlatko Komadina naglasio je da se on osobno nije očitovao za određeni model upravljanja, ali i podsjetio da je riječ o lučkim upravama kojih je osnivač i vlasnik Županija. Rekao je da bi novi sustav bio solidarniji, dodavši da neke lučke uprave bez dotacija ne bi ni postojale te da koordinacija između lučkih uprava i županijskih tijela ne zadovoljava. Ipak, naglih rješenja o novom sustavu neće biti, rekao je Komadina.

Po predloženu modelu jedinstvena županijska lučka uprava imala bi ravnatelja i upravno vijeće s predsjednikom i četiri člana. Prihodi bi bili na razini rashoda, a uštedjelo bi se smanjenjem troškova pojedinih upravnih vijeća i dotokom dobiti na jednom mjestu. Županija bi podružnicama pružala logističku potporu, a one bi obavljale tekuće poslove, kazala je dr. Blanka Kesić s Pomorskog fakulteta koja smatra da bi spajanje uklonilo najveće teškoće u upravljanju.

Predstavnici otočnih lučkih uprava, gradova i općina u većini se ne slažu s osnivanjem jedinstvene lučke uprave. Creski gradonačelnik Gaetano Negovetić kazao je da bi takav pristup na terenu bio lošiji te da je ponovno spajanje lučkih uprava, koje su 2000. postale samostalne, značilo centralizaciju. Predsjednik Upravnog vijeća rapske lučke uprave Vanja Seršić također je protiv spajanja, ali je predložio da se dio novca od prihoda lučkih uprava izdvaja u zajednički fond za prioritetna ulaganja. Krčki gradonačelnik Dario Vasilić smatra da je riječ o neprihvatljivu i centralističkom modelu, a gradonečelnik Malog Lošinja Dragan Balija također ne podupire prijedlog. Balija je predložio da se četiri kopnene lučke uprave spoje u jednu, a da otočne nastave samostalan rad.

Komadina je istaknuo da pristup tom pitanju u kojemu bi se pojavljivale dvije suprotstavljene strane nije potreban, a gradonačelnike otočnih središta podsjetio je da su te jedinice lokalne samouprave u lučke uprave uložile samo 500.000 kuna.

Pročitajte više