rijeka: PAPIN BORAVAK U RIJECI PROTEKAO U NAJBOLJEM REDU

Odbor riječke metropolije, grada Rijeke i Primorskogoranske županije za pripremu pohoda Svetog Oca na riječkom području ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinstvo da je organizacija Papina boravka u Rijeci te život u gradu i okolici u tom razdoblju protekao u najboljem redu.

Potpredsjednica Odbora Ksenija Linić ustvrdila je da je osnivanje zajedničkog odbora crkvenih, gradskih i županijskih tijela bio dobar odabir.

Navedeno je da su promet u gradu, prijevoz od krčke zračne luke do Rijeke i obratno te javni gradski prijevoz bili besprijekorni. Na dan mise na Delti na tri mjesta u okolici grada prihvaćeno je nešto manje od 200 autobusa s hodočasnicima, u riječku luku uplovilo je šest brodova s oko 1100 hodočasnika s kvarnerskih otoka, a u pet vlakova u Rijeku je stiglo oko 3000 hodočasnika.

Zdravstvena služba izvijestila je da su od 154 intervencije u četiri slučaja osobe hospitalizirane. Istaknut je podatak da su izmjerena 63 Celzijusova stupnja uz površinu asfalta na Delti u 21 sat u subotu uoči mise zbog čega je asfalt polijevan vodom.

Fra Serafin Sabol, tajnik Crkvenog odbora, na novinarski upit o obitelji koja je u Trsatskom svetištu predstavljena Svetom Ocu kao Frankopani, iako povjesničari tvrde da su Frankopani izumrli prije više stoljeća, rekao je da se ta obitelj sama predstavila vatikanskim dužnosnicima.

Predstavnici Svete Stolice zatim su zamolbu te obitelji za primanjem kod Pape proslijedili Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja je od domaćina, franjevaca na Trsatu, zatražila suglasnost na susret te obitelji s Papom u crkvi, naveo je Sabol. Ustvrdio je da se "ne zna jesu li oni Frankopani" te da su se sami takvima predstavili.

(Hina) dsil dd

Pročitajte više